Prijem

Riječki gradonačelnik se susreo sa stručnim osobljem američkog Kongresa

Portal Novi list

Foto Grad Rijeka

Foto Grad Rijeka



U Salonu Grada Rijeke održan je sastanak gradonačelnika Marka Filipovića i predsjednice Gradskog vijeća Grada Rijeke Ane Trošelj s izaslanstvom stručnog osoblja američkog Kongresa.


Delegaciju je predvodio zamjenik direktora osoblja Odbora za poslovnik Zastupničkog doma američkog Kongresa Steve Waskiewicz, a u posjetu su im se pridružili i predstavnici Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj.


Svrha posjeta delegacije, koja u Hrvatskoj boravi od 12. do 15. listopada, je sastati se s parlamentarnim i vladinim dužnosnicima te se upoznati s funkcioniranjem lokalnih samouprava, a cilj je istražiti mogućnosti jačanja bilateralne trgovine, rješavanja pitanja migracije i jačanja zajedničkih obrambenih prioriteta.




S tim ciljem posjetili su i Grad Rijeku gdje su ih gradonačelnik Filipović i predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Trošelj upoznali s načinom funkcioniranja Grada Rijeke kao jedinice lokalne samouprave te s radom Gradskog vijeća Grada Rijeke.



Na sastanku se razgovaralo o trenutno najznačajnijim investicijskim projektima koji se provode u Rijeci odnosno o projektima “Poboljšanje vodno komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka”, izgradnji prometne infrastrukture, projektu obnove toplinarstva Grada Rijeke, izgradnji nove marine, kao i najvećem ulaganju u kulturnu infrastrukturu odnosno novi art kvart Benčić gdje su se nalaze nova zgrada Gradske knjižnice Rijeka, Dječja kuća, Muzej grada Rijeke i Muzej moderne i suvremene umjetnosti.


Gradonačelnik Filipović je naglasio kako je ulazak Hrvatske u Europsku uniju omogućio korištenje sredstava iz EU fondova, čime je olakšana realizacija nekolicine projekata važnih za poboljšanje kvalitete života građana, ali je olakšan i dolazak stranih investitora što se u slučaju Rijeke pozitivno odrazilo na ekonomiju.


Gradonačelnik je također naglasio i uspješnu suradnju brodogradilišta Viktor Lenac i američke ratne mornarice koja traje od 2011. godine.



Tijekom sastanka razgovaralo se i o problemu migracija, o tome kako zadržati mlade ljude u zemlji te o problemu demografije. Članove delegacije zanimala je gradonačelnikova vizija razvoja grada u budućnosti, ali i kako ocjenjuje mogućnosti koje su se otvorile građanima i gospodarskom sektoru nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju odnosno u Schengenski prostor.


Gradonačelnik je istaknuo dosadašnju uspješnu suradnju s Veleposlanstvom SAD-a u Hrvatskoj koje je pružilo i snažnu potporu realizaciji projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.


Voditelj delegacije Steve Waskiewicz zamjenik je direktora cjelokupnog stručnog osoblja od lipnja 2024., s dugogodišnjim iskustvom u svim segmentima rada ovog i srodnih odbora Kongresa od 2005. godine.


Specifično se bavi legislativnim procesima vezanim uz proračunski deficit, procedure donošenja proračuna, porezni sustav te zdravstvo. Ostali članovi delegacije profesionalno su i stručno osoblje američkog Kongresa i kroz svoj rad pokrivaju cijeli niz poslova vezanih uz poslovnih, pripremu i donošenje akata.


Nakon sastanka u Gradu Rijeci američka delegacija je posjetila i brodogradilište Viktor Lenac.