Ukusna i prekrasna

Imamo recept za neodoljivu “naopaku” tortu od šljiva

Lucija Sučić

Foto: iStock

Foto: iStock

Preporučujemo da uz nju uživate u šalici toplog čaja

Desert ponekad ne treba samo biti ukusan, nego izgledati kao pravo gastro remek djelo.


Ako ste raspoloženi baš za takav, preporučujemo sezonsku slasticu – “naopaku” tortu od šljiva koja je gotova za čas, a u kojoj ćete uživati.


Sugestija je i da uz nju uživate u šalici toplog čaja!


Sastojci


  • 150 ml suncokretovog ulja, plus dodatno za lim
  • 50 g maslaca na sobnoj temperaturi
  • 300 g svijetlosmeđeg šećera
  • 6 šljiva očišćenih od koštica i izrezanih na 8 kriški
  • 284 ml mlaćenice
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 4 jaja
  • 325 g samodizajućeg brašna
  • pola žličice sode bikarbone

Priprema


Zagrijte pećnicu na 180°C (160°C ako koristite mod s ventilatorom).


Nauljite i obložite dno dubokog kalupa za tortu promjera 20 cm.


Pomiješajte maslac s 50 g svijetlosmeđeg mekog šećera i rasporedite po dnu obloženog kalupa. Rasporedite kriške šljiva po smjesi u koncentričnim krugovima.


Zatim stavite mlaćenicu, vaniliju, ulje, preostali šećer i jaja u veliku zdjelu i tucite 1-2 minute mikserom ili pjenjačom da razbijete jaja.


Dodajte brašno i sodu bikarbonu i miješajte dok ne dobijete glatko tijesto.


Pažljivo ga izlijte na šljive, a zatim stavite u pećnicu na 45 minuta do sat vremena, dok testni ražnjić ne izađe čist.


Ostavite da se potpuno ohladi u kalupu, zatim izvadite iz kalupa i preokrenite na dasku ili tanjur za posluživanje.


Savjet

Pokušajte koristiti šljive koje nisu pretjerano zrele – lakše ih je rezati!