Foto: iStock
Preporučujemo da uz nju uživate u šalici toplog čaja
povezane vijesti
Desert ponekad ne treba samo biti ukusan, nego izgledati kao pravo gastro remek djelo.
Ako ste raspoloženi baš za takav, preporučujemo sezonsku slasticu – “naopaku” tortu od šljiva koja je gotova za čas, a u kojoj ćete uživati.
Sugestija je i da uz nju uživate u šalici toplog čaja!
Sastojci
- 150 ml suncokretovog ulja, plus dodatno za lim
- 50 g maslaca na sobnoj temperaturi
- 300 g svijetlosmeđeg šećera
- 6 šljiva očišćenih od koštica i izrezanih na 8 kriški
- 284 ml mlaćenice
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 4 jaja
- 325 g samodizajućeg brašna
- pola žličice sode bikarbone
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180°C (160°C ako koristite mod s ventilatorom).
Nauljite i obložite dno dubokog kalupa za tortu promjera 20 cm.
Pomiješajte maslac s 50 g svijetlosmeđeg mekog šećera i rasporedite po dnu obloženog kalupa. Rasporedite kriške šljiva po smjesi u koncentričnim krugovima.
Zatim stavite mlaćenicu, vaniliju, ulje, preostali šećer i jaja u veliku zdjelu i tucite 1-2 minute mikserom ili pjenjačom da razbijete jaja.
Dodajte brašno i sodu bikarbonu i miješajte dok ne dobijete glatko tijesto.
Pažljivo ga izlijte na šljive, a zatim stavite u pećnicu na 45 minuta do sat vremena, dok testni ražnjić ne izađe čist.
Ostavite da se potpuno ohladi u kalupu, zatim izvadite iz kalupa i preokrenite na dasku ili tanjur za posluživanje.
SavjetPokušajte koristiti šljive koje nisu pretjerano zrele – lakše ih je rezati! |