RAD NA KLINIKAMA

Tete i barbe pričalice traže nove volontere. Udruga za promicanje dobrobiti djece “Portić” obilježava 15 godina

Ingrid Šestan Kučić

SNIMIO SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO SERGEJ DRECHSLER

Za njih će se 21. i 22. listopada organizirati seminar "Pripovijedač/ica priča za laku noć" koji je uvjet za volontiranje



 


RIJEKA -Tete i barbe pričalice ove godine obilježavaju 15 godina kontinuiranog volontiranja na klinikama za pedijatriju i dječju kirurgiju KBC-a Rijeka gdje educirani volonteri svojim pričama uljepšavaju i olakšavaju boravak djece u bolnici, a ono što Udruzi za promicanje dobrobiti djece “Portić” trenutno nedostaje za provedbu tog programa, upravo su novi volonteri. Za njih će se, najavila je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednica Udruge Maja Opašić, idući tjedan, 21. i 22. listopada, organizirati seminar “Pripovijedač/ica priča za laku noć”.


– Pohađanje seminara uvjet je za volontiranje, jer radi se o specifičnom obliku volontiranja, a prijavnice su dostupne na mrežnim stranicama Udruge. Svi volonteri dobivaju besplatno članstvo u Gradskoj knjižnici Rijeka, kao i mogućnost posudbe dvostruko većeg broja knjiga od uobičajenog, istaknula je Opašić.




Osim toga, dodala je Marija Šušlić iz Dječjeg odjela Stribor, djelatnici Gradske knjižnice pomažu volonterima u odabiru knjiga koje će nositi u bolnicu.


– Gradska knjižnica od samih je početaka, dakle već 15 godina, uz tete i barbe pričalice, a cilj nam je da volonteri u bolnicu nose što kvalitetnije štivo, kazala je Šušlić.


Dodala je i da djelatnici Gradske knjižnice sudjeluju i u pripremnom seminaru volontera, dok je Opašić najavila da će se 15 godina teta i barba pričalica proslaviti 30. listopada u Dječoj kući, a tom će prigodom biti predstavljena druga slikovnica “Portića”, autorice Marine Bjelobabe “Tvornica čuda”.


Potvrđujući da su tete i barbe pričalice uvijek rado viđeni gosti malih bolesnika, glavna sestra Klinike za pedijatriju, Danijela Višnić, ocijenila je projekt uspješnim i toplim. Udruga “Portić” osmislila je i program “Portić volonterima”, a kako je pojasnila Opašić, riječ je o programu koji je namijenjen svim volonterima Primorsko-goranske županije.


– Radi se o nizu besplatnih radionica čiji je cilj stjecanje dodatnih vještina, a radionice će se provoditi od listopada do prosinca, najavila je Opašić.


U listopadu kreće i novi ciklus projekta “1 za Sve – psihocijalna podrška za jednoroditeljske obitelji”. Kako je pojasnila voditeljica projekta Marina Marghetti, riječ je o besplatnoj psihosocijalnoj podršci za roditelje koji žive s djetetom i sami o njemu brinu.


– Radi se o grupi podrške, a za vrijeme susreta osigurano je i besplatno čuvanje djece. Program se provodi treću godinu, a svaki ciklus se realizira kroz osam susreta. Upravo je krenuo prvi ovogodišnji ciklus koji je popunjen, no otvorene su prijave za još dva ciklusa. Također, u pripremi je i grupa podrške za roditelje djece s teškoćama u razvoju, a provođenje tog programa bit će u idućuj godini, najavila je Marghetti.