CENTAR GERVAIS

Najavljeno 24. izdanje manifestacije “Tjedan talijanskog jezika u svijetu”, evo programa

Sandy Uran

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin



OPATIJA – U Centru Gervais održana je konferencija za medije povodom 24. izdanja manifestacije “Tjedan talijanskog jezika u svijetu” čija ovogodišnja tema glasi “Talijanski jezik i knjiga: svijet između redaka” u organizaciji Generalnog konzulata Italije u Rijeci. Nazočili su joj generalna konzulica Italije u Rijeci Iva Palmieri, ravnatelj Festivala Opatija Ernie Gigante Dešković, predsjednik Izvršnog vijeća Talijanske Unije Marin Corva, predsjednik Talijanske Unije Maurizio Tremul, glavni tajnik Pučkog sveučilišta u Trstu Fabrizio Somma, izvanredna profesorica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci Sandra Winkler, pročelnica Odsjeka za talijanistiku Filozofskog fakultera Sveučilišta u Rijeci Corinna Gerbaz – Giuliano, ravnatelj Srednje talijanske škole u Rijeci Michele Scalembra, pomoćnica Generalnog konzula Italije u Rijeci Ileana Jančić.


S lijeva na desno: Corinna Gerbaz – Giuliano, Fabrizio Somma, Marin Corva, Iva Palmieri, Ernie Gigante Dešković, Maurizio Tremul, Sandra Winkler, Michele Scalembra


Predstavljen je program kulturnih događanja koje Generalni konzulat Italije u Rijeci, u suradnji s brojnim partnerima, organizira u okviru 24. izdanja “Tjedna talijanskog jezika u svijetu” Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne suradnje Republike Italije, pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Talijanske Republike. Cilj manifestacije je promicanje talijanskog jezika i kulture izvan granica Italije. Ovogodišnje izdanje predstavlja sukus izvrsne dugogodišnje suradnje s Pučkim sveučilištem u Trstu i Talijanskom unijom, a ostvareno je u organizaciji s Festivalom Opatija, Pravnim fakultetom Sveučilišta u Rijeci, Odsjekom za talijanistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Odsjekom za talijanistiku Filozofskog Fakulteta Sveučilišta u Puli, Srednjim talijanskom školama u Rijeci, Puli, Bujama i Rovinju, uz potporu brojnih talijanskih i hrvatskih ustanova.


Generalna konzulica Italije u Rijeci Iva Palmieri predstavila je program događanja u cjelosti, te pritom istakla zadovoljstvo zbog realizacije te značaj 24. izdanja “Tjedna talijanskog jezika u svijetu”, koji je inauguriran ovog ponedjeljka na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u rijeci na Odsjeku talijanistike gdje je održan kazališni monolog u jednom činu prema djelu “Enrico IV” Luigija Pirandella u izvedbi Andrea de Manincor, namijenjen studentima koji ove akademske godine obrađuju gradivo vezano za talijaskog pisca Pirandella. O čemu je govorila pročelnica Odsjeka za talijanistiku Filozofskog fakultera Sveučilišta u Rijeci Corinna Gerbaz – Giuliano, koja je istakla kako će se u srijedu održati i predavanje prof. dr.sc. Sanje Roić naslovljeno “Zašto čitati pisce talijanske nacionalne zajednice u Hrvatskoj”, na fakultetu s početkom u 11 sati u dvorani 006. Gerbaz – Giuliano je ovom prigodom pozvala zainteresirane da dođu na predavanje.




Uz to, danas je na Sveučilištu Jurja Dobrile na rasporedu predavanje prof. Fulvia Senardija “Jezik Itala Sveva”. Izvanredna profesorica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci Sandra Winkler govorila je o predavanjima/radionicama namijenjenima studentima prava i odvjetnicima, a koji će se održati 15., 16. i 17. listopada na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, a riječ je o 11. izdanju tečaja “Uvod u proučavanje talijanskog prava”. Predsjednik Izvršnog vijeća Talijanske Unije Marin Corva zahvalio se već navedenim institucijama te Vladi RH i Fulviu Radinu na financijskoj podršći pri realizaciji programa. Ravnatelj Srednje talijanske škole u Rijeci Michele Scalembra istaknuo je važnost dodjele nagrada pobjednicima natječaja “Talijanski jezik i knjiga: svijet između redaka”, a u kojem su sudjelovali učenici iz srednjih škola iz Rijeke, Pule, Rovinja i Buja. Ravnatelj Festivala Opatija Ernie Gigante Dešković iskazao je zadovoljstvo zbog dugogodišnje izvrsne suradnje pri realizaciji izvrsnih programa, te istaknuo kako je Festival Opatija otvoren i za buduće suradnje. Glavni tajnik Pučkog sveučilišta u Trstu Fabrizio Somma iskazao je zadovoljstvo zbog izvrsne suradnje sa svim uključenim institucijama, te važnost manifestacije “Tjedan talijanskog jezika u svijetu”. Predsjednik Talijanske Unije Maurizio Tremul kazao je kako je ova edicija “Tjedna talijanskog jezika u svijetu” poticaj na čitanje podcrtavši važnost knjiga i samog rituala čitanja knjiga, koji omogućuje da se osjeti “miris papira”, kao i važnost njegovanja talijanskog jezika i književnosti.


Pomoćnica Generalnog konzula Italije u Rijeci Ileana Jančić zahvalila se svima na suradnji pri pripremi programa i njegove realizacije, a potom se Jančić zahvalila i generalna konzulica Italije u Rijeci Iva Palmieri navevši kako će se posebno zanimljiv program odvijati u subotu kad je u jutarnjim satima s početkom u 11.30 sati u Hotelu Imperial u Opatiji na rasporedu susret sa čuvenim talijanskim umjetnikom, autorom i piscem, Mogolu, koji će svoje stvaralaštvo predstaviti u sklopu programa naslovljenog “Mogol govori o Mogolu. Knjige i riječi”, dok će se u večernjim satima s početkom u 19 sati u Centru Gervais Opatija održati koncert naslovljen “Mogol govori o Mogolu. Misli, riječi i emocije” u kojem sudjeluju Gioni Barbera, Massimo Satta i Gianmarco Carroccia. Bogat program događanja povodom Dana talijanskog jezika održati će se i u suradnji s Istarskom


županijom od 23. do 31. listopada, o čemu će javnost naknadno biti izviješćena, rečeno je na tiskovnoj.