TRADICIONALNA MANIFESTACIJA

Na riječkom Korzu otvorena izložba “Čipkarstvo Hrvatske i Turske: Niti koje nas povezuju”

Sanja Gašpert

SNIMIO SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO SERGEJ DRECHSLER



RIJEKA Otvorenjem izložbe “Čipkarstvo Hrvatske i Turske: Niti koje nas povezuju” na riječkom Korzu započela je tradicionalna manifestacija Hrvatsko-turskog društva Rijeka – 5. Tur Fest, koji obogaćuje jesen u Rijeci sa zanimljivim događanjima koji povezuju Hrvatsku i Tursku. Izložbu su otvorili predsjednik Hrvatsko-turskog društva Rijeka Vedran Obućina i dopredsjednica Esma Halepović Đečević. Obućina je tom prigodom istaknuo kako izložba prikazuje tradiciju hrvatskog i turskog čipkarstva, osobito tradiciju lepoglavske, hvarske i paške čipke, raznih oblika turske čipke te utjecaj turskog čipkarstva na Balkanu, osobito u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, a na postamentima na riječkom Korzu bit će otvorena do 24. listopada.


– Okosnica petog Tur Festa je ova izložba kojoj je tema čipka, koja je na reprezentativnom popisu nematerijalne baštine UNESCO-a. Iz Hrvatske su predstavljene tri čipke – lepoglavska, hvarska i paška, a iz Turske čipke rađene na iglu i drugim metodama, na pamuku, na kraju je predstavljena i čipka kera. Danas će, također, u galeriji Python u Guvernerovoj palači biti otvorena izložba fotografija odabranih turskih fotografa u izboru akademika dr. Tune Akçaya, “Turska na fotografijama”. Radi se o izvrsnim fotografijama koje daju uvid u ljepote turske kulturne baštine, kao i turske svakodnevice. Vrhunac ovoga dana bit će i hrvatsko-turski Fest kviz u Veleučilištu Par, prvi takve vrste u gradu Rijeci, u kojem ćemo kvizaške ekipe ispitati njihovo znanje o Hrvatskoj i Turskoj, iako ima i samih turskih tema, rekao je Obućina, koji je kao posljednje događanje ovogodišnjeg Tur Festa najavio tečaj turskog tradicijskog streličarstva, koji će, u suradnji s Katedrom Čakavskog sabora Grobnišćine biti održan ove subote, 19. listopada u Kaštelu Grobnik u Gradu Grobniku. Ova vještina je također upisana na UNESCO-ovu listu nematerijalne baštine i uključuje načela, rituale i društvene prakse, majstorstvo tradicionalne opreme, streličarske discipline i tehnike gađanja koje su se razvijale stoljećima, istaknuo je Obućina.





Dopredsjednica Hrvatsko-turskog društva Rijeka Esma Halepović Đečević rekla je kako je putokaz i inicijativa za ovu izložbu bio prije sedam godina u Islamskom centru Rijeka održan međunarodni Festival čipke, a održavanju ove izložbe na riječkom Korzu doprinjela je i zanemarenost čipke.


– Krajem prošle i početkom ove godine poklopilo se nekoliko događanja koja su potaknula ovu izložbu. Naime, ja sam našem društvu predložila da u sklopu Tur Festa organiziramo jednu ovakvu izložbu, kao projekt našeg društva i tražili smo termin za postamente na Korzu. Stjecajem okolnosti, ubrzo smo čuli da i Lepoglava ima međunarodni festival za koji je odabrala Tursku kao zemlju partnera. Nakon toga se dogodio i Baby Lasagna, pa je sve skupa išlo ka tome da je čipka nakon potpuno nepravedne zanemarenosti ponovno postala in i tako je zaživjela ova izložba. Čipkarice su za mene umjetnice i svaka čipkarica bi trebala biti potpisana iza svoga rada, kao što su potpisani i drugi umjetnici iza svojih radova, njihov trud se ne može opisati, jer su to sati, dani, mjeseci, pa ponekad i godine u izradi jednoga čipkarskoga uratka, rekla je Halepović Đečević.


Ovogodišnji Tur fest održava se u suradnji s Turskim kulturnim centrom Yunus Emre u Zagrebu, Etnografskim muzejom u Zagrebu, Olgunlaşma institutom iz Izmira, Ministarstvom nacionalnog obrazovanja Republike Turske i Katedrom čakavskog sabora Grobinšćine te uz pokroviteljstvo Veleposlanstva Republike Turske u Zagrebu, Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Primorsko-goranske županije. Pročelnica Upravog odjela za poslove Župana i Županijske skupštine Primorsko-goranske županije Ermina Duraj pohvalila je rad Hrvatsko-turskog društva Rijeka koje sljedeće godine obilježava tridesetu godišnjicu kontinuiranog postojanja.


– To je jedno od najaktivnijih društava ne samo u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, nego i u cijeloj Hrvatskoj, kojemu ne nedostaje kreativnosti i ideja u pronalaženju zajedničkih motiva kojima povezuju Hrvatsku i Tursku i to je zaista za svaku pohvalu. Čipka je umjetničko djelo, zahtijeva veliku vještinu izrade, to je emocija, to je strast, pa mi je lijepo vidjeti na riječkom Korzu ova prekrasna umjetnička djela i nadam se da će se svidjeti i Riječanima, rekla je Duraj. Ravnatelj Tursko kulturnog centra Yunus Emre u Zagrebu Fuat Korkmaz također je pohvalio ovaj događaj kao inicijativu Hrvatsko-turskog društva Rijeka te izrazio zadovoljstvo što je Tursko kulturni centar Yunus Emre u Zagrebu pokrovitelj te manifestacije, koja, dodao je, pokazuje brojne sličnosti Hrvatske i Turske, u kulturi, gastronomiji, a kako se može vidjeti na ovoj izložbi – i čipkarstvu.