“Država Izrael učinit će sve kako bi zajamčila sigurnost svojih građana, a ako UN ne može pomoći, barem se ne bi trebao miješati i trebao bi udaljiti svoje osoblje iz zona sukoba”, napisao je na X-u.


Izrael i Ujedinjeni narodi posljednjih dana razmjenjuju optužbe na račun mirovnih snaga u južnome Libanonu, dok Izrael šalje svoje vojne snage u to područje nastojeći uništiti Hezbolah i njegovu vojnu infrastrukturu.




UN je objavio da su u nedjelju izraelski tenkovi upali u njihovu bazu, što je najnoviji primjer izraelskog kršenja dogovora kada su posrijedi mirovne snage.


Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je mirovne snage da se povuku, kazavši da samo predstavljaju “ljudski štit” za Hezbolah u jeku jačanja međusobnih neprijateljstava.


Mirovne snage UNIFIL-a objavile su da su u nedjelju prije svanuća dva izraelska tenka Merkava uništila glavna vrata baze te nasilno ušla u nju. Nakon što su tenkovi otišli, granate su eksplodirale 100 metara dalje, pri čemu se pojavio dim koji se proširio bazom, izazvavši mučninu dijela osoblja UN-a, stoji u priopćenju.


Bliski istok je u međuvremenu i dalje u stanju pripravnosti jer bi Izrael mogao uzvratiti Iranu za ispaljivanje dalekometnih projektila 1. listopada, reagirajući tako na izraelske napade na Libanon.


Pentagon je u nedjelju priopćio da će u Izrael, zajedno s naprednim američkim proturaketnim sustavom poslati i američke trupe. Hezbolah negira optužbe po kojima blizinu mirovnih snaga UN-a koristi za vlastitu zaštitu.


Izraelska vojska stranim je novinarima u nedjelju pokazala Hezbolahov tunel, udaljen manje od 200 metara od položaja UNIFIL-a, kao i zalihe oružja koje je vojska ondje pronašla. Brigadni general Yiftach Norkin kazao je da su tuneli izgrađeni prije nekoliko godina. “Mi se zapravo nalazimo u vojnoj bazi Hezbolaha, vrlo blizu baze UN-a”, rekao je Norkin.


Otkad je izvijestila o kopnenoj akciji blizu granice, izraelska vojska je, kako tvrdi, uništila više desetaka Hezbolahovih tunela, raketnih bacača i zapovjednih mjesta.


“Prije nekoliko dana pronašli smo veliku količinu oružja koje je izvorno stizalo iz Irana i Rusije. Potpuno novo oružje”, rekao je pukovnik Olivier Rafowicz. “Bili su spremni napasti nas i pokrenuti veliku invaziju na sjever Izraela”, kazao je Rafowicz pokazavši novinarima sanduke s oružjem.


Reuters je izvijestio da nije u mogućnosti provjeriti tvrdnje iz neovisnih izvora.