Stefano Pilati x Zara

Poznati talijanski dizajner kreirao novu capsule kolekciju za high-street brend

Edita Burburan

Kampanju je snimio fotograf Steven Meisel

Kampanju je snimio fotograf Steven Meisel

Moglo bi se reći kako je suradnja s Pilatijem za brend više nego bingo, jer španjolska modna kuća dobila je dizajnera u punoj zrelosti koji vođen suvremenim načinom života nastoji sačuvati estetiku dostupnu svakome vodeći se pri tom i sve prihvaćenijim ekološkim smjernicama u proizvodnji odjeće

Pred nekoliko dana lansirana je kolekcija španjolskog high-street brenda Zara s potpisom talijanskog dizajnera Stefana Pilatija.


Modna vijest da će Pilati raditi kolekciju za Zaru doslovce je zatutnjala modnim svijetom, jer ovaj priznati talijanski dizajner potpisivao je kolekcije u kućama visoke mode kao što je YSL, Cerruti, Armani, Prada, Miu Miu…


Prema objavljenim informacijama, Pilati i Zara su u pregovorima još od početka ove godine, a sve je inicirao sam Pilati koji je predložio suradnju.


Očito je da se ovom suradnjom španjolski brend želi pozicionirati na novu razinu i poručiti modnom svijetu i svojim kupcima kako će njihovi odjevni predmeti biti nosivi više od jedne sezone te da svakome pripada barem djelić luksuza.


Kolekcija Stefano Pilati x Zara sastoji se od ženske i muške odjeće te modnih dodataka u cjenovnom rasponu od 17,90 dolara do 699 dolara.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli ZARA (@zara)



Novi život YSL-a


U modnom svijetu Pilati glasi kao dizajner koji u svoju eleganciju vješto uklapa jednostavne, rafinirane i visoko stilizirane krojeve. Rođen je u Milanu prije točno 59 godina.


Na početku nije razmišljao da će dizajn biti njegov profesionalni put, pa je radio kao geodet. Kako ga taj posao nije zaokupljao ni ispunjavao, u slobodno vrijeme je kreirao odjeću za dvije sestre, inspirirajući se modelima koje je gledao u časopisima koje su one kupovale.


Vidjevši kako se 80-ih njegov rodni grad pretvara u modno središte odustao je od tečaja ekološkog dizajna koji je tada pohađao i već kao 17-godišnjak pridružio se modnoj kući Cerruti gdje je radio pripravničke poslove.


Kako je želio naučiti sve o materijalima i proizvodnji konfekcijske odjeće, zamijetio ga je i proizvođač baršuna te mu ponudio prvi posao. Već nekoliko mjeseci kasnije, Pilati je dizajnirao cijelu kolekciju te tvrtke i predstavio je vodećim europskim konfekcijskim brendovima.


Modna kuća Giorgia Armanija 1993. godine ponudila mu je posao asistenta u odjelu muške konfekcije. Nakon dvije godine Prada ga je zaposlila kako bi za njih istraživao razvoj tkanina, a 1998. postao je pomoćni dizajner u Miu Miu za mušku i žensku kolekciju te je izravno surađivao s Miuccijom Pradom.


Ipak ono što je obilježilo njegov dizajnerski potpis je suradnja s francuskom modnom kućom Yves Saint Laurent u kojoj je bio glavni dizajner punih dvanaest godina počevši od 2000. pa do kraja 2012.


U suradnji s YSL-om Pilati je godišnji gubitak od oko 100 milijuna dolara 2004. pretvorio u dobit od oko 15 milijuna dolara 2011. čime je udahnuo novi početak za pomalo posrnulu marku. Nakon YSL-a, prešao je u Ermenegildo Zegna, poznatu talijansku kući luksuzne muške mode gdje je bio odgovoran za couture kolekcije sve do veljače 2016. godine, a istodobno je bio i kreativni direktor ženske kolekcije Agnona.


I u tim modnim kućama njegov je dizajn bio prepoznat, pa su obje njegovom suradnjom statusno i financijski profitirale. Suradnja je trajala sve dok Pilati 2015. nije odstupio s mjesta Agnone, a iduće, 2016. napustio je i Ermenegildo Zegnu.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli ZARA (@zara)



Bez spola i doba


Počeo je kreirati vlastitu liniju, Random Identities, koju je pokrenuo na Instagramu 2017. godine, a opisao ju je kao odjeću »bez spola i bez godišnjih doba«.


Eklektični talijanski dizajner svoju je viziju mode nedavno iznio i na svom Instagram profilu.


– Uvijek sam modu tretirao kao medij koji se može izraziti, koristiti. Moda je često i dio socioloških pitanja, političkih i definitivno filozofskih. U modi je sve jasno i dojmljivo simbolizirano kroz dizajn i »geste«.


Dodavanje antikonformizma mojim kreacijama omogućilo mi je da odustanem od buržoasko-luksuznog klišeja.


Moglo bi se reći kako je suradnja s Pilatijem za Zaru više nego bingo, jer španjolska modna kuća dobila je dizajnera u punoj zrelosti koji vođen suvremenim načinom života nastoji sačuvati estetiku dostupnu svakome vodeći se pri tom i sve prihvaćenijim ekološkim smjernicama u proizvodnji odjeće.


Da je Zara mislila na sve, govori i kampanja u kojoj je uz Pilatija zaštitno lice i supermodel Gisele Bündchen.


Zanosna Brazilka u svojoj 44. godini u Zarinoj kampanji izgleda više nego uzbudljivo. Za ovu kampanju Gisele je hrabro zamijenila svoju karakterističnu frizuru sa chic kratkom platinastom perikom, dodatno naglašavajući avangardni karakter kolekcije.


Pilatijevi dizajni kao i uvijek i s ovom kolekcijom izazivaju konvencionalne modne norme nudeći raznolike elegantne komade od sofisticiranih kaputa do upečatljivih haljina i odvažnih večernjih topova koji zadovoljavaju svaki suvremeni ormar.


Kampanju je snimio legendarni fotograf Steven Meisel koji je kroz crno-bijelu fotografiju iznio svestranost kolekcije za žene i muškarce.


Steven je dio modnog svijeta dugi niz godina, a pred njegovim su objektivom stasale brojne svjetske zvijezde, fotograf poznat da iz modela izvlači najbolje dugogodišnji je fotograf u Vogueu.


Činjenica kako je Zara angažirala upravo njega dodatno govori da je ovaj španjolski brend odlučio napraviti ozbiljan zaokret u svom modnom stavu, ali i šire.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli ZARA (@zara)



Više od 100 komada


Zara je dobila raskošnu kolekciju za koju je Pilati kreirao više od 100 komada, a u kojoj se nalaze bluze, suknje, kožnate hlače, smoking sakoi, odijela, kratki vuneni kaputi, modni dodaci poput torbica i nakita te cipela i seksipilnih visokih kožnatih čizama koje dosežu preko koljena.


Osim odjeće i obuće u kolekciji ne nedostaju ni dodaci. Talijanski dizajner osim što je u ovu koleciju prenio svoj osobni stil, označio ju je i brojnim detaljima koji daju dodatni potez pod njegov potpis.


Naime Pilati je u kolekciju za Zaru ubacio baš one odjevne komade koje i sam voli nositi. Dizajner u svom ormaru, uz svoje modele, voli dizajnerske komade kolege Yohjija Yamamota, Comme des Garçons, Ricka Owensa te Prade.