Pola stoljeća izlaganja

U galeriji Garbas sutra otvorenje samostalne izložbe Zvonimira Pliskovca

Kim Cuculić



RIJEKA – Samostalna izložba likovnog umjetnika Zvonimira Pliskovca, u povodu 50 godina izlaganja, bit će otvorena u Galeriji Garbas (Užarska 26) u utorak 15. listopada, u 19 sati.


– Ovaj jubilej podcrtan je danas, 2024., novom izložbom »Kiša« koja podastire vizualne sažetke utemeljene u geometriji, ali aplikativne u tumačenjima stvarnosti; od prirodnog fenomena kiše, globalno – ekološki problematičnih kiša, lokalno – »kišnoga Grada« sve do simboličke »kiše informacija«. Ponavljam, pred nama su vizualni sažeci utemeljeni u geometriji, protkani estetiziranim elementima iz »kataloga lirske apstrakcije«. Pred nama je spektakl boja usmjerenih »kišom« linija i to je ukratko opis novih radova Zvonimira Pliskovca, napisala je Lilijana Domić. Tu je i nekoliko lijepih monokromnih radova, savršenih u kompozicijskome dojmu, a autor je izložbu posvetio svom mentoru Radovanu Ivančeviću.


Zvonimir Pliskovac rođen je 1952. godine u Rijeci. Diplomirao je povijest umjetnosti i arheologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1977. godine. Sudjelovao je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama. Bavi se kiparstvom, slikarstvom te grafikom. Autor je javnih radova. Član je HDLU-a Rijeka. Dobitnik je više nagrada i priznanja.




Izložba je otvorena do 15. studenoga.