Pozitivne emocije

Susret haiku pjesnika u Skradu. Vidikovci i Zeleni vir – glavna inspiracija

Marinko Krmpotić

Na natječaj haiku stvaralaštva odazvalo se 68 autora s 337 pjesama od kojih je 261 zastupljena u zborniku. Učenici 11 osnovnih i jedne srednje škole, njih 123, napisali su 175 radova



SKRAD – Deseti susret haiku pjesnika s puno pozitivnih emocija i opravdanog zadovoljstva održan je u Skradu u organizaciji Udruge Goranski koraci. Riječ je o pažnje vrijednoj književnoj priredbi koja se temelji na ideji da učenici osnovnih škola, kao i odrasli već renomirani pjesnici, stvaraju haiku pjesme vezane uz dvije različite teme i određeno područje Gorskog kotara.


Ovog je puta to bio Skrad o kojem je kroz teme Vidikovci i Zeleni vir stvoreno 337 pjesama, a budući da je manifestacija zamišljena tako da se prije završnog čina podijele priznanja najuspješnijima i obiđu najzanimljivije lokacije domaćina, načelnik Skrada Damir Grgurić i nastavnica Dijana Arbanas gostima iz raznih dijelova Hrvatske pokazali su najljepše što Skrad nudi.


Dom kulture


Nakon obilaska prekrasnih pejzaža, još ljepših zbog divnog dana rane jeseni, sve nazočne u Domu kulture pozdravio je načelnik Damir Grgurić, Dijana Arbanas pročitala je pjesmu o Skradu autorice Nevenke Delač Grgurić, osnovka Mateja Pleše otpjevala je pjesmu »O dragi, dragi Skrad« Marijana Malnara Makija, njene kolege Marta Jurković i Dominik Ruppe pročitali su svoje pjesme o Skradu, a Slavica Grgurić Pajnić, predsjednica udruge Goranski koraci i idejna začetnica ove manifestacije, zahvalila je svima, posebno Općini Skrad koja je osigurala financijska sredstva za tiskanje ovogodišnjeg zbornika, na pomoći koju su pružili u realizaciji ovogodišnjeg susreta.




– U deset godina održavanja ove priredbe još nismo predstavili samo Čabar i Mrkopalj, odnosno samo na tim područjima nisu gostovali haiku pjesnici. Ove godine na natječaj haiku stvaralaštva odazvalo se 68 autora s 337 radova od kojih je 261 zastupljen u zborniku. Učenici 11 osnovnih škola i jedne srednje škole, njih 123, napisali su 175 radova, a dio zbornika i ove su godine likovni radovi iz Hrvatske i inozemstva. Naše putovanje Gorskim kotarom kroz haiku pjesništvo i likovni izraz nudi nam da s veseljem otkrivamo nova područja te na taj način nesebično svima vama nudimo upoznavanje s ljepotama Gorskog kotara, rekla je Slavica Grgurić Pajnić.


Kad je o najuspješnijima riječ, onda treba reći da je u natječaju za odrasle autore na temu Zeleni vir pobjednik Miroslav Vurdelja (Zagreb), druge nagrade osvojili su Silva Trstenjak (Štrigova) i Dragutin Hrženjak (Ludbreg), a treće Danica Bartolović (Podstrana), Aljoša Vuković (Šibenik) i Jasna Popović Poje (Novska). Na temu Vidikovci najbolju haiku pjesmu napisala je Nina Kovačić (Zagreb), drugu nagradu zaslužile su Gordana Vlašić (Oroslavlje) i Danijela Grbelja (Šibenik), a treće Aljoša Vuković (Šibenik), Marija Maretić (Žminj) i Franjo Ordanić (Oroslavlje).


Brojni nagrađeni


Kod osnovaca prvu nagradu na temu Zeleni vir zaslužila je Iva Ćosić (OŠ Pavao Belas, Brdovec, mentorica Ivanka Tomić), drugo mjesto dijele Mara Lerga (OŠ Frana Frankovića, Rijeka, mentorica Marina Frlan Jugo) i Jana Pavlović (OŠ Nikola Tesla, Rijeka, mentorica Ivana Smolčić Padjen), a na trećem su Lea Mamula (OŠ I.G. Kovačića, Vrbovsko, mentorica Manuela Valenčić), Matija Dubravčić (OŠ Fran Franković, Rijeka, mentorica Marina Frlan Jugo) te Nina Maras (OŠ Vežica, Rijeka, mentorica Mihovila Čeperić Biljan.) Na temu Vidikovci kod osnovaca najbolji je haiku napisala Ana Dunjić (OŠ Vežica, Rijeka, mentorica Mihovila Čeperić Biljan), druge nagrade dobile su Anamarija Dušević (OŠ Vežica, Rijeka, mentorica Mihovila Čeperić Biljan) i Lena Nekić (OŠ »Fran Franković«, Rijeka, mentorica Marina Frlan Jugo), a treće Tihana Crnković (OŠ I.G. Kovačića, Delnice, mentorica Božica Pleše), Marta Jurković (OŠ Skrad, mentorica Sanja Despot Abramović) i Lorena Babić (OŠ I.G. Kovačića, Vrbovsko, mentorica Manuela Valenčić.)


U kategoriji likovnih radova na temu Vidikovci najbolji crtež napravila je Emma Šehić (OŠ Musa Ćazim Ćatić, Zelina Donja, Gradačac, BiH, mentor Asim Hodžić), druga je Tia Šutej (OŠ Brod Moravice, mentor Dijana Arbanas), a treća Belma Osmanlić (OŠ Musa Ćazim Ćatić, Zelina Donja, Gradačac, BiH, mentorica Adila Mehanović). Na temu Zeleni vir najbolja u likovnom izrazu je Tia Šutej (OŠ Brod Moravice, mentor Dijana Arbanas), drugi je njen kolega Dominik Možnik, a treća Melisa Udvinčić (OŠ Musa Ćazim Ćatić, Zelina Donja, Gradačac, BiH, mentorica Adila Mehanović). Haiku radove odraslih i učenika ocjenjivalo je povjerenstvo koje su činili haiku pjesnici Mihovila Čeperić Biljen, Dejan Pavlinović i Slavica Grgurić Pajnić, a likovne radove pregledao je i procijenio Andrej Zbašnik, profesor likovne kulture i konceptualni umjetnik.


Dva blistava haiku bisera


U tami špilje


sve čvršći stisak ruke


djed i unuka


(Jasna Popović Poje, Novska)


Na jesenskoj kiši


šumski akvarel


postao apstraktan


(Iva Ćosić, Brdovec)