Soulsisters Therapy of Gaia

Radionica u Jelenju. Izrađivali sirup od bazge za osnaživanje imuniteta

Sanja Gašpert

Foto Grad Jelenje

Foto Grad Jelenje



JELENJE – Edukativno-kreativna radionica »Izrada sirupa za osnaživanje imuniteta« pod vodstvom fitoaromaterapeutkinje Loredane Grlaš, održana je u Jelenju, u prostoru Obrta Soulsisters Therapy of Gaia, a podršku je pružila i turistička platforma Visit Jelenje. Bila je to prilika da se popriča o temi koja promovira zdravi način života te otkrije više o obrtu koji se nalazi nasuprot župnog stana ili kako bi domaći ljudi rekli – »pu plovanije«.


Loredana Grlaš, po struci ekonomistica, odavno je našla svoju pravu strast u biljkama i prirodnim pripravcima.


– Ljubav prema prirodnim lijekovima traje godinama, a fitoaromaterapijom se bavim već petnaestak godina, istaknula je Grlaš, objašnjavajući da kombinira bilje i prirodne sastojke kako bi osnažila duh i tijelo kroz razne pripravke. Na radionici su sudionici imali priliku izraditi sirup koji je Loredana Grlaš nazvala »Saint Michael«, Sveti Mihovil, u čast zaštitnika jelenjske župe.




Ključni su sastojak bobice bazge, ali ako ne možete doći do njih, mogu se koristiti i drugi biljni sastojci. Uz njih, Grlaš je posegnula za vrhovima koprive, kao i šipkom, đumbirom, ehinaceom, mandarinom i medom.


– Svi sastojci su potpuno prirodni, bez konzervansa, a sirup može stajati u hladnjaku do godinu dana. Branje bilja u prirodi za mene je istovremeno relaksirajuće i uzbudljivo. Priroda daje svoj jedinstveni pečat, a samo osmišljavanje kako iskoristiti biljke donosi posebnu radost, objasnila je Grlaš, koja je osim sirupa predstavila i druge proizvode iz svoje radionice. Nedavno je testirala svoj šumski sapun, koji je prošao sve testove i uskoro će biti dostupan na policama trgovina.