Traže se odbojnici

Crna točka. Stanari traže rješenje za učestale nesreće na križanju Kumičićeve i ulice Tihovac

Vladimir Mrvoš

Foto M. Voćanec

Foto M. Voćanec

Neslužbeno saznajemo da Upravni odjel za komunalni sustav i promet radi na prometnom rješenju



RIJEKA – Nakon nekoliko prometnih nesreća u Kumičićevoj ulici, na križanju s ulicom Tihovac, od kojih se zadnja dogodila prošli vikend u sitnim jutarnjim satima, oko 5.10, u kojoj je teško ozlijeđena 18- godišnja putnica u osobnom vozilu riječkih registracijskih oznaka, stanovnici tog dijela uputili su pisane molbe na nekoliko adresa, kako bi se problem te »crne točke« napokon riješio. U toj zadnjoj nesreći, prema dosad utvrđenom, prema policijskom očevidu vozilom je upravljao 23-godišnji vozač pod utjecajem alkohola od 1,30 promila.


Teške ozljede


Uslijed neprilagođene brzine uvjetima i stanju ceste u zavoju je izgubio kontrolu nad vozilom te udario u ivičnjak nogostupa, prešao preko raskrižja s ulicom Tihovac, udario u ogradni zid i dvorišna vrata nakon čega se zaustavio na kolniku. Osim spomenute 18-godišnjakinje, radi pružanja liječničke pomoći u KBC Rijeka prevezeni su i 22- godišnjak, putnik u ovom vozilu i 23-godišnji vozač, kojima su također konstatirane teške ozljede. Slična nesreća na tom mjestu dogodila se i 26. srpnja.


Iako policija stalno poziva na pojačan oprez, dosljedno pridržavanje svih prometnih pravila i propisa, posebice u okolnostima nepovoljnih vremenskih uvjeta, kako bi se smanjila mogućnost nastanka prometnih nesreća, a naročito onih s najtežim posljedicama, nesreće se na tom mjestu u Kumičićevoj redovito ponavljaju i ovo je samo jedna u nizu na toj crnoj točki. U apelu stanara iz Kumičićeve ulice, kućnog broja 60 i 62, upućene na Upravni odjel za komunalni sustav i promet upozorava se na postojanje tog velikog prometnog problema u tom dijelu Kumičićeve.


Postaviti odbojnik




– Na navedenom dijelu Kumičićeve ulice, neprilagođena brzina automobila te nepostojanje zaštite pločnika i pješaka, rezultiralo je učestalim prometnim nesrećama s posljedičnim materijalnim oštećenjima okućnica, kapija, zidova naših kuća. Što je najgore, dogodio se gubitak života dviju mladih osoba, prije više godina, uz više lakše i teže ozlijeđenih tijekom godina.


U svrhu sprječavanja daljnjih incidentnih situacija i zaštite života građana molimo vas da razmotrite postojeći problem i razmotrite ideju postavljanja odbojnika na taj dio ceste, piše Marin Voćanec, predstavnik i jedan od 15 stanara koji prebivaju na navedenim adresama. U privitku nadležnim službama priložene su i fotografije posljedica posljednjih nesreća od 26. srpnja i 5. listopada ove godine.


Radi se, no čeka se službena potvrda


Kako su ugroženi svi sudionici u prometu, posebice pješaci, ali i stanovnici tog dijela ulice i to u vlastitim okućnicama, a kako se nažalost taj problem godinama ne rješava, stanovnici tog dijela Kumičićeve obratili su se Gradu Rijeci, ali i medijima u nadi da će pronaći neko kvalitetno rješenje.


Neslužbeno saznajemo da Upravni odjel za komunalni sustav i promet radi na prometnom rješenju koje će zadovoljiti stanovnike tog dijela Kumičićeve, postavljanjem odbojnika, a službenu informaciju o realizaciji prometnog rješenja objavit ćemo kada je dobijemo.