Američki glumac o teškom razdoblju

Stanley Tucci prebolio je rak jezika: “Bio sam gladan, ali okus u ustima bio je užasan”

P. N.

Foto Twitter

Foto Twitter

Trebale su dvije godine prije nego što su liječnici pronašli tumor na dnu njegova jezika. I unatoč terapijama, postojala je šansa da više nikada neće moći jesti

Američki glumac talijanskih korijena Stanley Tucci na zapešćima nosi pet narukvica od žada. Tri narukvice nose imena njegove djece, jednu mu je poklonila supruga Felicity Blunt, a prvu mu je dao Paul Feig, redatelj filma “Konklava” (Conclave). “Svrha te narukvice je da čovjeku podari zdravlje i dobio sam je odmah nakon završetka liječenja”, kaže Tucci.


Stanley Tucci ima 63 godine, poznat je po ulogama u filmovima “Vrag nosi Pradu”, “Shall we dance?” i protagonist je novog filma “Konklava”. Hrvatskim je gledateljima poznat i po kulinarskoj emisiji “U potrazi za Italijom”.




Tucci je za britanski list The Guardian ispričao kako je ponovo preuzeo kontrolu nad svojim životom i karijerom nakon što je bolovao od raka jezika, prenosi MSN. Glumac i dalje ima poteškoća s gutanjem, što je nuspojava zračenja. Velik dio njegove bolesti, kaže, prilično je nejasan u njegovu sjećanju. Jednom se čak srušio, ali toga se ne sjeća, već mu je to ispričala supruga Felicity.


S Felicity je u braku od 2012., a upoznali su se na snimanju filma “Vrag nosi Pradu”. Stanley je tada bio udovac, jer je prerano izgubio prvu suprugu Kathryn Louise Spath, koja je preminula 2009. od raka dojke.





“Sve čega se sjećam je da sam bio tako prokleto jadan i toliko bolestan da nisam mogao podići glavu s jastuka. Ponekad sam mislio da sam gladan. Ali okus u ustima bio je tako užasan. A ja sam bio tako slabašan. Penjanje stepenicama predstavljalo je vrhunski napor. Bilo je strašno. Onda, polako, polako, polako stanje se počelo popravljati”, ispričao je Stanley Tucci.


Stanley Tucci sa suprugom Felicity / Foto Twitter


Sve je počelo jednog dana 2017. godine s bolovima u čeljusti. “Bol nije prava riječ. A onda me zaboljelo i grlo.” Trebale su dvije godine prije nego što su liječnici pronašli tumor na dnu njegova jezika. I unatoč terapijama, postojala je šansa da više nikada neće moći jesti.


Srećom tumor nije metastazirao, pa nije bio potreban opsežan kirurški zahvat, već je bolest mogla biti tretirana ciljanim terapijama, piše MSN.



Dok su ga hranili sondom, gledao je kulinarske emisije. U početku nije htio ići na kemoterapiju. “Nisam se htio podvrgnuti kemoterapiji, jer sam vrlo dobro znao što to podrazumijeva. Vidio sam to već – rekao je vjerojatno aludirajući na liječenje svoje prve supruge. Glumac je htio probati alternativne terapije. “Ali Felicity je bila kategorički protiv toga… Neke alternativne terapije su djelotvorne kod nekih ljudi. Ne znamo dovoljno o tome…. Ali moramo stvarno razmotriti što je ispravno za svakog pojedinog pacijenta. Svaki rak je drugačiji, svaka osoba je drugačija”, kaže Tucci. O svojoj je bolesti napisao knjigu “Taste: My Life Through Food”.


“Sve me to umorilo. Zbog bolesti sam prilično ostario”, priznaje Stanley Tucci. Ali zatim je ponovno otkrio radost kuhanja i kušanja. Snimio je emisiju o talijanskoj kuhinji i piše knjige o svijetu hrane. Njegova najnovija knjiga naslovljena je “Što sam pojeo u jednoj godini” (What I Ate in One Year), a bit će objavljena 15. listopada.