Pregled povijesti ustanove

Proslava 150 godina djelovanja knjižnice: Bit će predstavljen roman Mire Gavrana “Portret duše”

Marinko Krmpotić

Knjižnica »Janet Majnarich« u Delnicama / Foto M. KRMPOTIĆ

Knjižnica »Janet Majnarich« u Delnicama / Foto M. KRMPOTIĆ

Na današnji dan 1874. godine s radom je počela Narodna knjižnica i čitaonica u Delnicama, prvo kulturno-prosvjetno društvo u Općini Delnice. Učinjeno je to na inicijativu župnika Josipa Škrobonje



 


DELNICE – Danas će u Gradskoj knjižnici Delnice na svečan način biti obilježena zaista značajna i velika obljetnica – 150 godina postojanja i rada ove gradske knjižnice. O cjelokupnoj povijesti delničke knjižnice danas će govora biti na središnjoj svečanosti koja će početi u 13 sati. Prigodnim riječima nazočnima će se obratiti akademik Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske, Niko Cvjetković, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka i predsjednik Hrvatskog knjižničnog vijeća, te Ljiljana Črnjar, knjižničarska savjetnica i voditeljica Županijske matične razvojne službe. Program će ukrasiti vokalna skupina DiM, a u poslijepodnevnim satima, točnije u 17.30 u knjižnici će biti, u okviru višegodišnjeg projekta »Dodir riječi« predstavljen roman »Portret duše« Mire Gavrana.


Na današnji dan 1874. godine s radom je počela Narodna knjižnica i čitaonica u Delnicama, prvo kulturno-prosvjetno društvo u Općini Delnice. Učinjeno je to na inicijativu župnika Josipa Škrobonje koji je pritom zapisao: »Prinukan nagovaranjem ovomjesnih naobraženih žitelja i činovnika, odlučismo ustrojiti Narodnu čitaonicu u Delnicah.«. A ti »naobraženi žitelji« bili su, između ostalih, i Josip Pleše, Lovro Šnajdar Grgočof, Miho Petranović, Pavao Gašparac, Antun Jerković, Stjepan Čop, Judita Vranić i ljekarnička obitelj Jelinek. Svi su oni dali potporu župniku Škrobonji, a sam čin osnivanja potvrdila je 14. listopada 1874. godine Zemaljska vlada u Zagrebu, odobrivši Pravila za rad Narodne čitaonice.