KULTURNO DOBRO

Investicija vrijedna 200 tisuća eura: Senjske gradske zidine uskoro će biti osvijetljene

Dorotea Prpić

Rasvjetna tijela postavljena su na travnjak ispred zidina / Foto D. PRPIĆ

Rasvjetna tijela postavljena su na travnjak ispred zidina / Foto D. PRPIĆ

Obuhvaćen je sjeverozapadni dio, dvije rubne kule, Lipica na istoku i Papinska na zapadu, te središnja Rondel - ukupno 195 metara



 


 


SENJ U tijeku su završni radovi na osvjetljavanju senjskih srednjovjekovnih gradskih zidina i uređenju šetnice uz njih, a investicija je ukupno vrijedna oko 200 tisuća eura. Gradske zidine dio su kulturno-povijesne cjelinu grada Senja koja je zaštićeno kulturno dobro, a ovim projektom dekorativne rasvjete jednog dijela senjskih gradskih zidina obuhvaćen je sjeverozapadni dio zidina, uključujući dvije rubne kule, Lipicu na istoku i Papinsku ili Leonovu na zapadu, te središnju kulu Rondel ili Trybenac, kao i zidovi između, u ukupnoj duljini od 195 metara.


Prigodno osvjetljenje




Savjetnik-koordinator za kulturu i društvene djelatnosti u senjskoj gradskoj upravi Mislav Bilović kaže da im je cilj istaknuti povijesnu važnost zidina i njihovu specifičnu arhitekturu.
– Radi zaštite spomeničke vrijednosti rasvjetna tijela su postavljena na travnjak ispred zidina, a za rasvjetu se koriste svjetiljke koje kreiraju horizontalno izduženi snop na plohi koju se osvjetljava, čime se postiže efekt horizontalne podjele zona na zidinama. Dodatni cilj dekorativne rasvjete je i omogućiti kreiranje različitih svjetlosnih scenarija. Kako bi se svečani scenariji mogli realizirati, sva rasvjetna tijela bit će individualno upravljiva i imat će mogućnost mijenjanja boja po unaprijed zadanoj kombinaciji boja svjetlosti, kaže Bilović. Dodaje kako će svjetlosni scenariji biti unaprijed programirani, a aktivirat će se na određene datume putem daljinskog upravljanja.
– Bit će moguće postići i promjene intenziteta te lagane promjene boja određenih grupa rasvjetnih tijela, u određenom vremenskom slijedu i tako kreirati dinamičke svjetlosne scenarije, opisuje.


Priprema se i prostor za sadnju trave / Foto D. PRPIĆ


Stara cesta


U projekt uređenja gradskih zidina uključen je i prostor uz državnu ceste DC23 koja prolazi kroz grad Senj trasom ulice Stara cesta. Uređuje se kompletni koridor između kolnika Stare ceste i gradskih zidina koji obuhvaća cestovni nogostup i zelene površine do bedema, a uređenjem ovog prostora rješava se i dosadašnji problem ilegalnog parkiranja motornih vozila duž ovog koridora.


»Zeleni« iz GKD-a Senj trenutno pripremaju površine uz bedeme za sadnju trave, a u sklopu uređenja ovog dijela bit će postavljene i klupice za posjetitelje i obavijesne table o spomenicima koji se tu nalaze. Uz to, iz male fontane postavljene kod kule Lipice posjetitelji će se moći napiti vode. Biti će postavljena i tri topa izvađena iz senjskog podmorja koja su prethodno uređena u GIPO Senj, a drvena postolja za topove izradio je stolar Majstorina iz Otočca. O povijesti ovog dijela Senja i njegovim kulturnim znamenitostima moći će se saznati i interaktivno, na mobitelu putem QR koda.


Bit će to kvalitetno uređen prostor čija će vizura plijeniti pažnju, tim više što iza zidina izviruje poznata senjska tvrđava Nehaj i visoki zvonik senjske katedrale.