Tržište nekretnina

Ova garsonijera od 23 kvadrata u Opatiji se prodaje za 250.000€

Portal Novi list

Foto Screenshot RTL

Foto Screenshot RTL



RTL javlja o novom primjeru visoke cijene nekretnina u Hrvatskoj, koji dolazi iz Opatije. Ondje se prodaje garsonijera od 23 četvorna metra, i to za cijenu od 250.000 eura, što znači da se kvadrat cijeni gotovo 11.000 eura.


Kako javlja RTL, prvu ponudu od 180.000 eura, dok je stančić još bio u fazi renovacije, vlasnik je bez razmišljanja odbio. Garsonijera je oglašena u nekoliko agencija.


O divljanju cijena nekretnina na našem tržištu RTL-ova reporterka Maja Brkljača razgovarala je s vlasnikom agencije za nekretnine u Opatiji Milanom Mandićem.


Opatija u stagnaciji




Njegova je ocjena da je situacija na tržištu nekretnina u Opatiji trenutačno u stagnaciji.


“U zadnjih godinu dana osjeti se veliki pad prodaje nekretnina, a cijene nekretnina se više po tim cijenama neće moći prodavati”, ocjenjuje Mandić.


Što se tiče cijene kvadrata stana, u Opatiji se, kaže Mandić, kreću od četiri, pa penju do osam i deset tisuća eura.


“Stranci su spremni potrošiti 400.000 do 600.000 eura, dok ljudi iz Hrvatske su spremni potrošiti između 400.000 do 500.000 eura na nekretninu za odmor. To su najtraženije nekretnine koje je najlakše prodati i za koje uvijek ima potražnje i kupaca”, objašnjava.


Pojašnjava da je u tom slučaju riječ o nekretninama od oko 60 četvornih metara, što će reći dvosobni stan plus dnevni boravak. Dok su ranije najčešći kupci bili Nijemci i Austrijanci, u zadnjih godinu, dvije-tri dosta je, kaže, porasla potažnja Mađara, Slovenaca, nešto Čeha i Slovaka.


Ima li šanse za normalizaciju cijena?


Očekuje li Mandić normalizaciju cijena?


“Opatija je uvijek bila poželjna lokacija i uvijek su ljudi, pogotovo stranci, ovdje voljeli imati nekretninu. To je bila stvar prestiža. Korekcije cijena će doći u onim nekretninama koje su trenutno preskupe i koje ne opravdavaju ono što nude”, objašnjava.


Prema njemu, realna cijena kvadrata u Opatiji je šest do sedam tisuća eura: “Sve preko ne kažem da nije moguće, ali to je izuzetak.”


Na pitanje o tome očekuje li da će se garsonijera s početka teksta uspjeti prodati za 250.000 eura, Mandić kaže: “S obzirom na smanjenu potražnju, hoće li doći u tom stanu do korekcije ili ne, tu negdje će se ne kraju i prodati taj stan.”


Cijeli prilog pogledajte OVDJE.