19. izdanje

S Marunade svi zadovoljni odlaze kući: “Baš nas je uhvatio gušt”

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Za kilogram lovranskog maruna ili pak uvoznog, talijanskog, trebalo je izbrojati 10 eura, no za veću količinu se moglo dobiti lagani popust



Kad gosti dolaze na Marunadu kupuju pečene marune, a kad kasnije zadovoljni odlaze kući – u vrećicama nose sirove marune, lovranske, uvozne, pa čak i kestene za izradu slastica i pirea.


Primijetili su to iskusni izlagači danas u Lovranu, gdje se na šezdesetak štandova postavljenih unutar starog grada i na parkiralištu Brajdice održala 49. po redu Marunada u Lovranu, gastronomsko-kulturno-sportska i turistička manifestacija koja je rekordan broj posjetitelja privukla već u petak, a nakon današnje “subote svih subota”, nastavit će privlačiti publiku još i sutra, tijekom nedjelje.


Domaći i turisti


– Toliko rijetko imamo priliku pojesti marune, da nas je baš uhvatio gušt. Došli smo pješice uz Lungomare iz Opatije do Lovrana, naručili par izvrsnih kolačića od maruna, pojeli pečene marune i popili malo mladoga muškata.




Mislimo da bolje od ovoga ne može i da ne postoji dovoljno dobro opravdanje da ljudi ne dođu na Marunadu, a to mogu učiniti još i danas – rekli su Alisa i Damir Perman, bračni par iz Opatije.



 


Stigli su u Lovran i domaći ljudi iz cijelog kraja i turisti iz Hrvatske i inozemstva.


– Doveo sam grupu od tridesetak slovenskih gostiju na Marunadu u okviru jedne degustacije na brodu u vlasništvu Marina Žepine.


Iskoristili smo malu stanku u vožnji brodom za posjet ovoj “najslađoj jesenskoj manifestaciji” na Liburniji, oni ovaj plod zovu “kostanj”, ne marun i sada uživaju ne samo u marunima, već i u slasticama, medu i drugim delicijama, a posjetili su i štand Društva Naša djeca – rekao je Darko Mandić.



Uz “marune, pečene, vruće” cijenjene 5 eura za mjericu, za kilogram lovranskog maruna ili pak uvoznog, talijanskog, trebalo je izbrojati 10 eura, no za veću količinu se moglo dobiti lagani popust. Slastice su se najčešće kretale u rasponu od 2 do 4 eura po kolaču, što nije jeftino, no kako su poručili slastičari “nije Marunada baš svaki dan”


Rahle i fine


Pažnju su danas privukle i Ferdinand knedle koje su uz ostala punjenja imale i punjenje od maruna.


– Ove posebne knedle koje će se uskoro moći kupiti i u Rijeci, motaju se ručno i kuhaju na pari da bi bile rahle i fine. Došli smo u Lovran kao “zagrijavanje” za ulazak ove franšize na riječko tržište – otkrio je Danko Ristić.



Dan je u Lovranu počeo uz izložbu oldtimera na mulu, a zatim i besplatno mjerenje očnog tlaka u Galeriji “Kuća lovranskega guca”. Na Parkiralištu Brajdice se zapjevalo uz 13. po redu Susret zborova u organizaciji KUD-a Lovor iz Lovrana.


Na priču o marunima nadovezali su se uz brojne kulturne sadržaje na pozornici, gastronomsku ponudu “na pijatu” i odabrana pića, pa čak i koktele od maruna u čaši, još i promotori starih običaja iz drugih dijelova Hrvatske.


Iz Hlebina je u Lovran stigao Tihomir Želimorski iz Udruge Stari zanati.



– Nudimo male potkovice s imenom, za sreću, a na potkovice se mogu napisati koja god imena želite i sve je ručno rađeno, a nudimo još i keramičke ptičice koje pjevaju – rekao je Želimorski.