Volosko

“Playground”: U Galeriji Artsada otvorena izložba Hanne Dujmović

Aleksandra Kućel Ilić



U Galeriji Artsada u Voloskom otvorena je izložba “Playground” sarajevske umjetnice Hanne Dujmović.


– Dobra večer i srdačan pozdrav svim prisutnima. Zahvaljujem vam na dolasku. Posebno sam sretna što se Hannina prva izložba u Hrvatskoj održava upravo ovdje, u Galeriji Artsada. Također, želim istaknuti da je ovo naša deveta izložba ove godine, a program ćemo završiti idućom, samostalnom izložbom Branke Radonić, nakon koje slijedi mjesec dana slobodnog postava u kojem će galerijski zidovi biti popunjeni radovima brojnih umjetnika s kojima svakodnevno surađujemo.





Izložbu Hanne Dujmović nazvali smo “Playground” jer njezina platna zaista predstavljaju igralište na kojem Hanna izlazi iz okvira svakodnevnice. Njeni radovi su mali svjetovi mašte, u kojima se isprepliću vizualne iluzije i neobične kombinacije motiva.


Središnji motiv njenih radova je ženska figura, koja se pojavljuje u autoportretnim obrisima, vidljivim pažljivom oku promatrača. Muški likovi prikazani su kao životinje, stvarajući dojam basnovitog svijeta mašte.


Kombinacijom boja, tekstura i linija, Hanna uspješno prenosi vlastitu prošlost i sadašnjost, ostavljajući iza sebe trag, a promatraču prostor za osobnu interpretaciju” naglasila je kustosica izložbe Matea Bakotić.


Umjetnica Hanna Dujmović je, govoreći o svom radu, istaknula:



– Moji su radovi izrazito intuitivni. Ne postavljam si unaprijed jasne ciljeve niti nastojim racionalizirati njihov konačni oblik. Zanimaju me svakodnevni trenuci, često oni koij bi s vremenom mogli biti zaboravljeni, a kroz moje stvaralaštvo nastojim ih sačuvati od prolaznosti.


Ti trenuci nisu samo moji, već pripadaju svima nama, jer se u njima ogleda dijelom i kolektivna memorija. Umjetnost je za mene prostor slobode u kojemu se prošlost i sadašnjost spajaju u neponovljivom susretu, omogućujući mi da iznova reinterpretiram vlastito iskustvo, ali i iskustva koja dijelim s drugima.