Franjevci

Hodočasnici stigli u Cres, odaju počast fra Placidu Corteseu

Walter Salković



Talijanska provincija svetog Antuna franjevaca konventualaca, u suradnji sa slovenskom i hrvatskom provincijom, organizirala je hodočašće u Trst i Cres povodom osamdesete obljetnice mučeništva sluge Božjega fra Placida Cortesea.


Hodočasnici, njih 24, krenuli su iz mjesta Camposampiero u blizini Padove, a prva postaja njihovog putovanja bio je Muzej rižane San Sabba u Trstu, u Drugom svjetskom ratu nacističkog koncentracijskog logora, te Oberdanov trg gdje se nalazilo sjedište Gestapa u kojem je mučeničkom smrću stradao i fra Placido Cortese.





Svetu misu za hodočasnike predvodio je tršćanski biskup mons. Enrico Trevisi, uz prisustvo franjevaca slovenske provincije, nakon čega je nastavljeno putovanje prema Cresu, rodnom mjestu fra Placida Cortesea.


Tijekom dana hodočasnici su obišli razna mjesta vezana za život fra Placida kao što su franjevačka crkva ispred koje se nalazi njegov spomenik, rodnu kuću, župnu crkvu u kojoj je kršten i marijansko svetište Sveti Salvadur. Misu u župnoj crkvi predvodio je krčki biskup mons. Ivica Petanjak i sam pripadnik franjevačkog reda kapucina.



Posljednjeg dana hodočašća svetu misu u crkvi sv. Frane predvodio je vikar Hrvatske provincije svetog Jeronima fra Martin Jaković, uz kratku komemoraciju smrti i mučeništva fra Placida Cortesea.
Fra Placido Cortese rođen je u Cresu 1907. godine.


U franjevačko sjemenište u Camposampieru je ušao 1920. godine, a za svećenika je zaređen u Rimu 1930. Prvo je bio ispovjednik u glasovitoj bazilici sv. Antuna Padovanskog, a zatim je imenovan voditeljem svih izdanja Glasnika sv. Antuna, čiju je nakladu podignuo na 600.000 primjeraka.



Za Drugog svjetskog rata pomagao je izbjeglicama u logoru Chiesanuova kod Padove, uključujući i Židove, pa se zamjerio Gestapu. Zbog toga su ga gestapovci uhitili i mučili, a kako nije htio odati svoje suradnike, okončao je život u mukama u studenome 1944. godine.


Ne zna se gdje je pokopan. Postupak za proglašenje Placidea Cortesea blaženim službeno je počeo u Trstu 2002. godine.