CDU/CSU

Njemački demokršćani odlučni pobijediti na izborima sljedeće godine

Portal Novi list, Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



Demokršćanska Unija CDU/CSU učvrstila je, na stranačkoj konvenciji Kršćansko-socijalne unije (CSU) u Augsburgu u subotu, svoju namjeru da nakon parlamentarnih izbora sljedeće godine preuzme njemačku vladu.


„Odlučni smo u namjeri da pobijedimo na izborima sljedeće godine i formirat ćemo vladu u kojoj neće prevladavati svađe i javna prepucavanja“, rekao je predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU) Friedrich Merz gostujući na konvenciji manje stranke Unije CDU/CSU.


On je time aludirao na neslogu unutar trenutno vladajuće koalicije socijaldemokrata, zelenih i liberala u vladi kancelara Olafa Scholza.




„Zemlja čije se vlada stalno oko nečega svađa, ne može pronaći svoj mir“, rekao je Merz u Augsburgu i dodao kako će sljedeća vlada pod vodstvom Unije CDU/CSU „povratiti povjerenje građana u politiku“.


Merz i predsjednik CSU-a Markus Soeder iznova su naglasili kako između dviju stranaka nema konkurencije kad je u pitanju vodstvo demokršćana u Njemačkoj.


„Mi smo pronašli put do zajedničke sloge“, rekao je Merz aludirajući na brojne sukobe, posebice oko pitanja kancelarskog kandidata Unije na prijašnjim izborima.


Prije nekoliko tjedana je postignut dogovor oko toga da ulogu kancelarskog kandidata demokršćana na sljedećim parlamentarnim izborima preuzme Friedrich Merz.


CSU zastupa demokršćansku opciju u Bavarskoj, a CDU u ostatku Njemačke. Na izborima za savezni parlament ove dvije stranke nastupaju kao Unija CDU/CSU.


U trenutnim ispitivanjima javnog mnijenja Unija CDU/CSU je s preko 30 posto u vodstvu ispred desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) i Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), koje trenutno podržava 17 odnosno 16 posto građana.