NASTAVAK TRENDA

Rastu krediti, rastu kamate, ali ih ljudi svejedno sve više podižu. Industrija se i ne spominje

Aneli Dragojević Mijatović

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Iako ECB reže ključne stope, najbrže rastući, gotovinski nenamjenski krediti, poskupjeli su. No, građani ih pojačano dižu, a rastu i stambeni krediti, dok je kreditiranje tvrtki slabo



Rast gotovinskih nenamjenskih kredita kućanstvima nastavio se ubrzavati, stambeni krediti i dalje rastu, a rast cijena nekretnina i više kamatne stope utječu na povećanje tereta otplate, upozorava Hrvatska narodna banka, koja sa zadnje sjednice Savjeta šalje poruku da nastavlja pratiti ovakav razvoj potrošačkoga kreditiranja te da će zbog povezanih rizika po potrebi prilagoditi mjere. S druge strane, podaci govore da kreditiranje tvrtki ostaje prigušeno, slabo, a novi su krediti tom sektoru uglavnom usmjereni prema građevinarstvu, djelatnostima vezanima uz poslovanje nekretninama i pojedinim djelatnostima uslužnog sektora.


Dakle, i dalje se kreditima mahom potiče potrošnja, dok u realnom sektoru prednjače građevina i nekretnine – industrija se i ne spominje. Prirast plaća, građanima koji su ga ostvarili, i dalje služi kao poluga za novo zaduživanje. Trend zaduživanja stanovništva nastavlja se, dakle, i to po sve višim kamatama pa, kako objašnjava HNB, raste rizik nenaplate, iako je trenutno loših kredita malo. HNB u najnovijem biltenu konkretizira i rast kamatnih stopa, odnosno kaže da su kamatne stope na stambene kredite u kolovozu stagnirale, ali i dalje na najvišoj razini zaostaloj od ciklusa monetarnog pooštravanja Europske središnje banke koji je, inače, u lipnju već i završen. Dakle, ECB je, nakon dvije godine povećavanja ključnih stopa, krajem prvog polugodišta ove godine svoje stope, koje su signal bankama da krenu sa snižavanjem stopa na kredite, počela rezati.


Industriju ne spominju


U rujnu je s tim rezovima nastavila, a očekuje se i novo smanjenje već ovaj mjesec te nastavak iste politike prema kraju godine. Iako, dakle, kamate u eurozoni od lipnja signaliziraju pad, kod nas još i rastu, i to kod najbrže rastućih gotovinskih nenamjenskih kredita, ali i stambenih. U kolovozu su tako kamate ponovo porasle.




– Stanovništvo se u kolovozu zaduživalo po prosječnoj kamatnoj stopi od 6,2 posto ili za 8 baznih bodova višoj nego prethodni mjesec, kada je riječ o prvi put ugovorenim gotovinskim nenamjenskim kreditima, dok su se stambeni krediti odobravali uz 1 bazni bod višu kamatnu stopu nego u srpnju (3,9 posto), navodi HNB. S druge strane, kažu, prosječna kamatna stopa na prvi put ugovorene kredite poduzećima iznosila je u kolovozu 4,9 posto ili 1 bazni bod manje u odnosu na srpanj. Promatrano po veličini poduzeća, za razliku od malih i srednjih poduzeća koja su se zaduživala uz višu kamatnu stopu nego u srpnju, mikro i velika poduzeća zabilježila su nešto niže kamatne stope. Rast kredita stanovništvu, ističe HNB, u podjednakoj se mjeri odnosi na rast stambenih i gotovinskih nenamjenskih kredita.


Gotovinci ubrzavaju


– Na godišnjoj razini rast ukupnih kredita stanovništvu blago se usporio: s 11 posto u srpnju na 10,7 posto u kolovozu, pri čemu se godišnja stopa rasta stambenih kredita usporila s 9,2 na 8,6 posto zbog učinka baznog razdoblja, odnosno snažnijeg rasta stambenoga kreditiranja u kolovozu prošle godine, potaknutog državnim programom subvencioniranja koji je ove godine izostao. S druge strane, blago se ubrzao rast gotovinskih nenamjenskih kredita s 15,4 posto u srpnju na 15,5 posto u kolovozu, najvišu godišnju stopu rasta promatrano od prosinca 2011., i to kao odraz kontinuirano snažne nove kreditne aktivnosti, zaključuje HNB, uz naglasak da je zamah (moment) gotovinskih nenamjenskih kredita i nadalje snažan (15,2 posto), iako slabi treći mjesec zaredom, te se spustio malo ispod godišnje stope rasta, a u kolovozu je blago oslabio i zamah stambenih kredita. Zamah kredita poduzećima dodatno je oslabio u kolovozu.