Šibenska turistička tvrtka

Dionice Solarisa povučene sa Zagrebačke burze

Alenka Juričić Bukarica

Photo: Filip Brala/PIXSELL

Photo: Filip Brala/PIXSELL



Prestalo je uvrštenje dionica Društva Solaris na Zagrebačku burzu te je četvrtak bio i posljednji dan kako se trgovalo dionicama ove šibenske turističke tvrtke. Samim time finalizirana je najava kako će se još jedno turističko društvo delistirati s burze. Riječ je o tvrtki koja je prema zadnjem financijskom izvješću Uprave u prvih šest mjeseci ove godine imala ukupno ostvarene prihode od oko 12 milijuna eura te su za oko 200.000 eura veći nego u istom razdoblju prethodne godine. Ukupni rashodi iznose oko 21 milijun eura i veći su za oko dva milijuna nego lani. Pa je tako Društvo prvo polugodište zaključilo s nešto više od 9 milijuna eura gubitka, dok je u istom razdoblju prethodne godine ostvaren gubitak od 7,4 milijuna eura.


Na dan 30. lipnja Solaris je imao 804 zaposlena djelatnika, s time da je prosječan broj zaposlenih u prvom polugodištu bio 519 djelatnika.


Solaris je, inače, u većinskom vlasništvu Ugo Grupe iz Zagreba koja ima preko 78 posto udjela. Ugo Grupa u vlasništvu je, prema nekim listama jednog od najbogatijih, ali i za javnost prilično zatvorenih poduzetnika Veljka Župana. Župan, naime, u sklopu svoje grupacije osim šibenskog Solarisa, ima i opatijske Milenij hotele, kao i jedan hotelski objekt u Zagrebu, i to Amadria Park Hotel Capital koji se nalazi u zgradi s početka 20. stoljeća, koju su projektirali Alexander Neumann i Ernst Gitthilf, a u kojoj je ranije bila Zagrebačka banka.




Sam Solaris čine, uz ostalo, hoteli Amadria Park Hotel Ivan s četiri zvjezdice, također četverozvjezdani Amadria Park Hotel Andrija, inače kids hotel, kao i Amadra Park Hotel Jakov te hotel Niko s tri zvjezdice.


Inače, na Glavnoj skupštini Društva održanoj 23. rujna, za povlačenje dionica Solarisa s burze bilo je 494.483 glasova ili 96,58 posto udjela u zastupljenom kapitalu, dok je protiv bilo 3,42 posto dioničara. Oni mogu računati na pravo na pravičnu naknadu. U pitanju je prosječna cijena dionica ostvarena na uređenom tržištu, izračunata kao ponderirani prosjek u zadnja tri mjeseca prije dana objave poziva na glavnu skupštinu društva, što je u ovom slučaju 7. kolovoza. Prema izračunu Burze, cijena koju će Solaris isplatiti dioničarima koji su glasali protiv odluke o delistiranju i koji u zadanim zakonskim rokovima podnesu zahtjev za otkup svojih dionica, iznosi 100,99 eura.