OBNOVA ZGRADE

Katolička osnovna škola »Josip Pavlišić« kreće sa sanacijom fasade

Ingrid Šestan Kučić

Foto M. ĐEKIĆ

Foto M. ĐEKIĆ



RIJEKA – Katolička osnovna škola »Josip Pavlišić« priprema se za sanaciju fasade, a kako objašnjava ekonom škole, vlč. Ivan Devčić, do potrebe za sanacijom došlo je zbog oštećenja koja su nastala uslijed vremenskih uvjeta. Najveća oštećenja pretrpio je vijenac koji okružuje cijelo pročelje te će zahtijevati kompletnu restauraciju.


– Pod dugim utjecajem jakih vremenskih uvjeta u kojima su se izmjenjivali vrlo sušni i vrlo vlažni uvjeti, na zgradi je mjestimično došlo do manjih i većih oštećenja određenih dijelova fasade u kojem je najveću štetu pretrpio najviši dio zgrade, odnosno vijenac koji okružuje kompletno cijelu dužinu pročelja fasade koji posljedično tomu zahtjeva kompletnu restauraciju. Ponajprije zbog sigurnosti, u prvom redu učenika i djelatnika škole, ali i svih onih koji imaju potrebu prolaziti uz neposrednu blizinu zgrade, odlučili smo pristupiti potrebnoj pripremi i organizaciji, a zatim kada vremenske prilike dozvole i sanaciji navedenih kritičnih površina koje predstavljaju opasnost, objašnjava vlč. Devčić.


Radove će, dodaje, obavljati ovlašteni i stručni izvođači, a sve sukladno zakonu o zaštiti na radu i pod nadzorom stručnjaka zaštite na radu.




– Radna oprema je pregledana i ispitana. Prevenirane su mjere u svakom radnom postupku s ciljem sprečavanja, odnosno smanjenja rizika uz poštovanje pravila zaštite na radu, kaže Devčić.


Katolička osnovna škola »Josip Pavlišić« nalazi se u nekadašnjoj zgradi Filozofskog fakulteta i prva je katolička osnovna škola u Rijeci. Osnovala ju je Riječka nadbiskupija, a svoja je vrata prvoj generaciji prvašića otvorila u školskoj godini 2015./2016.