Statistika

Nogometaši Rijeke u utakmicama izvan Rujevice osvojili više bodova od Dinama i Hajduka  

Denis Frančišković

Komnen Andrić/Foto V. KARUZA

Komnen Andrić/Foto V. KARUZA

Bod manje osvojio je Dinamo, a dva Hajduk



RIJEKA  Nogometaši Rijeke nisu uspjeli na stanku otići kao lideri, dva remija bez golova ostavila su traga i na ljestvici, Hajduk ih je pretekao i pobjegao dva boda u ulozi lidera, Dinamo se jako približio, točnije, bodovno se izjednačio sa sastavom Radomira Đalovića. Rijeka je jedno vrijeme imala po učinku i najbolji napad i najbolju obranu u ligi, no kako je izostao napadački učinak i to se promijenilo. Hajduk je postigao jedan (16/15), a Dinamo pet golova više (20/15). Ono što struku može radovati je obrambeni učinak, momčad je ostala na samo jednom primljenom golu u devet kola iz domaćeg remija kada je Bruno Petković matirao Martina Zlomislića.


Generalno, učinak je zadovoljavajući, kako kaže Đalović, ali prioritet stanke je rad na napadu, dolasku u završnicu i realizaciji. S obranom ne bi trebalo biti problema, posebno ako Bijeli u nastavku nadmetanja budu jači za tri važne karike, Niku Galešića na mjestu stopera, Lindona Selahija na poziciji zadnjeg veznog igrača i Bruna Godu na lijevom beku.


Riječani su najbolja gostujuća momčad, sastav koji je u četiri utakmice osvojio osam bodova ili u prosjeku dva po utakmici. Bod manje osvojio je Dinamo, a dva Hajduk. U tih osam bodova Bijeli su ugradili tri pogotka. S druge strane, po domaćem učinku Riječani su zasad treći, najbolji je Hajduk koji je dobio svih pet utakmica za 15 bodova uz gol-razliku 13:3, drugi je Dinamo s 12 bodova i još boljom gol-razlikom (15:3).




Gledajući uobičajeni obrazac forme u zadnjih pet utakmica, Hajduk je osvojio 13, Rijeka i Osijek devet, a Dinamo, Varaždin i Istra 1961 sedam bodova.


Đalović je jasan po pitanju stanke, »momčad treba zadržati stare dobre stvari, a unaprijediti one malo lošije, odnosno igru u napadu«. Riječani su do vrlo dobrih rezultata i pozicije na ljestvici dosad umnogome dolazili zbog zapažene igre u obrani. Protivnici im nisu stvarali puno prigoda, posebno ne na Rujevici, u gostima su im više prijetili, ali uža obrana bila je na visini.


Napad je jedno vrijeme bio jako raspucan, Bijeli su po četiri gola zabili Lokomotivi i Istri 1961, a tri Šibeniku. U zadnjih 180 minuta stvorene prilike mogu su izbrojati na prste jedne ruke. Protiv Hajduka stvorene su tek dvije poluprigode (Smolčić i Perica) i jedna prava protiv Slaven Belupa (Fruk). Premalo za momčad koja je u prošlom prvenstvu igrala naglašeni napadački nogomet.


Odlaskom Franje Ivanovića, koji sjajno igra u Belgiji, momčad još uvijek nije »kliknula« s Komnenom Andrićem koji ulaže silnu energiju, ali prvi napadač zasad je ostao na jednom golu i jednoj asistenciji iz osam nastupa, od čega je pet puta bio u startnoj postavi. Stipe Perica još uvijek čeka svoj prvijenac u skromnoj minutaži od prosječno 17 minuta u četiri utakmice, Dominik Dogan još nije dobio pravu prigodu, odigrao je tek 16 minuta.


Ivanović je još uvijek najbolji strijelac Bijelih s trima pogocima, dva su zabili Fruk i Marco Pašalić. Usporedbe radi, Hajdukovac Marko Livaja je vodeći strijalac lige sa sedam golova, mladi Durdov triput je tresao mrežu. Kod Dinama je pak Sandro Kulenović zabio pet pogodaka, Bruno Petković tri.