MUSAR

Tim civilne zaštite vratio se iz BiH na Grobničko polje: Potraga za nestalima je bila teška zbog kamene lavine

Vladimir Mrvoš

Damir Barić, zapovjednik snaga CZ-a / Foto V. MRVOŠ

Damir Barić, zapovjednik snaga CZ-a / Foto V. MRVOŠ

Susreli smo se s jednom specifičnom situacijom kamene lavine s kojom do sada nismo imali iskustva, rekao je Damir Barić, zapovjednik snaga civilne zaštite, po povratku u bazu na Grobničkom polju



RIJEKA – U svoju bazu na Grobničkom polju, u Zonsko skladište Ravnateljstva civilne zaštite, sinoć se vratio tim civilne zaštite MUSAR, ekipa za traganje i spašavanje, koji je bio upućen u Bosnu i Hercegovinu kao pomoć u pronalasku stradalih osoba u poplavama najugroženijim područjima.


Ekipa od 37 pripadnika civilne zaštite Državne interventne postrojbe, od kojih 27 iz Rijeke, s dva potražna psa i 17 vozila, uz zvuke sirena i rotirajućih plavih svjetala, spuštala se prema Grobničkom polju nakon što je uspješno okončala svoju misiju.


– Susreli smo se s jednom specifičnom situacijom kamene lavine s kojom do sada nismo imali iskustva, rekao je Damir Barić, zapovjednik snaga civilne zaštite, po povratku u bazu na Grobničkom polju.


Mehanizam Europske unije



 


Baza, odnosno sjedište Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Rijeka na Grobničkom polju, dio je EU projekta civilne zaštite. U listopadu 2001. Europska komisija uspostavila je Mehanizam civilne zaštite EU-a. Mehanizam ima cilj ojačati suradnju između zemalja EU-a i 10 država sudionica u civilnoj zaštiti kako bi se poboljšala prevencija, pripravnost i odgovor na katastrofe. Kada dođe do izvanrednog stanja, svaka država može zatražiti pomoć putem EU mehanizma civilne zaštite. Osim zemalja EU-a, u Mehanizmu trenutno sudjeluje 10 država sudionica: Albanija, Bosna i Hercegovina, Island, Moldavija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Norveška, Srbija, Turska i Ukrajina. Od svog početka 2001. godine, Mehanizam civilne zaštite EU-a odgovorio je na više od 700 zahtjeva za pomoć unutar i izvan EU-a. Prošle godine Mehanizam je aktiviran 66 puta kao odgovor na rat u Ukrajini, šumske požari u Europi i potrese u Siriji i Turskoj.

Nanosi i 5 metara


Do sada su pripadnici civilne zaštite imali slučajeve s polavama u ravničarskim područjima, pa je ovo bilo jedno novo iskustvo.


Nika Markoč s potražnim psom Gizmom bila je dio hrvatskog tima koji je pomagao u potrazi za nestalim osobama u području pogođenom tom katastrofom.


– Područje na kojem smo tragali za nestalim osobama bilo je kamenito pomiješano s muljem, a na pojedinim mjestima bilo je zatrpano nanosima i do pet metara, tako da je potraga za nestalima bila izuzetno teška, rekla je mlada voditeljica potražnog psa, koja ima bogato iskustvo u ovakvim potragama jer je već sudjelovala u akcijama spašavanja nakon velikog potresa u Turskoj.


S obzirom na korištenje modernih tehnologija u pronalaženju zatrpanih osoba, psi su i dalje važan čimbenik u potrazi za nesretnim osobama.


– Nikakva tehnologija ne može zamijeniti potražne pse, kaže Nika Markoč.


Ponosni na sudjelovanje u spašavanju unesrećenih u BiH – riječkim tim civilne zaštite / Foto V. MRVOŠ


Međunarodna suradnja


Pripadnici Državne interventne postrojbe civilne zaštite napominju da im je iskustvo u ovakvim slučajevima te suradnja s kolegama iz dugih zemalja, posebno iz zemalja regije, važno kako bi se susreli s novim situacijama, a ovo je bilo jedno potpuno novo – kamena lavina.


Oblik međunarodne pomoći pri elementarnim nepogodama najhumaniji je način pomoći stanovništvu koje ne pozna granice. Tako je Bosna i Hercegovina pomoć u saniranju posljedica poplava i odrona zatražila putem Koordinacijskog centra za odgovor na hitne situacije (ERCC – The Emergency Response Coordination Centre) Mehanizma civilne zaštite EU-a. Republika Hrvatska je, u koordinaciji Operativnog centra Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a ponudila pomoć u vidu modula srednje kategorije za urbano traganje i spašavanje iz ruševina, kontejnera i potopnih pumpi za ispumpavanje vode, koju je Bosna i Hercegovina prihvatila.


Foto V. MRVOŠ