Posjet Beogradu

Erdogan obećao Vučiću suradnju na razvoju turskih dronova

Portal Novi list, Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



Srbija i Turska zajednički će raditi na razvoju obrambene industrije čiji će dio biti i turski dronovi, a Beograd i Ankara koristit će svoje resurse “kao dvije prijateljske zemlje”, objavljeno je u petak u Beogradu poslije susreta predsjednika dviju država.


Turski šef države Recep Tayyip Erdogan boravi u dvodnevnom posjetu Beogradu gdje je sinoć doputovao iz Tirane, a domaćin mu je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić s kojim je razgovarao o bilateralnoj suradnji i aktualnim geopolitičkim temama.


“Turska i Srbija trebaju napraviti zajednički korak formiranja obrambene industrije kako bismo osigurali očuvanje mira“, rekao je Erdogan u Beogradu na zajedničkoj konferenciji za novinare s Vučićem.




Vučić je uvjeren da će povjerenje Turske i Srbije pojačati dogovor postignut u oblasti obrane prema kojem će dvije zemlje surađivati u vojnoj i obrambenoj industriji. Dogovoreno je i formiranje zajedničkog tima koji bi radio u narednom periodu.


“Važno je da jačamo obrambenu industriju, jer samo tako možemo očuvati mir”, rekao je Vučić, istaknuvši da bi dvije zemlje mogle zajedno razvijati pojedine projekte u toj oblasti.


“Mogućnosti Turske u (proizvodnji) dronova će, naravno, biti dio poduzetih koraka u obrambenoj industriji“, rekao je Erdogan.


On je rekao da će Ankara i Beograd koristiti svoje resurse “kao dvije prijateljske zemlje” za fino podešavanje suradnje, upozoravajući da se nijedna druga zemlja ne bi trebala miješati, čak i ako nije zadovoljna time.


“Ima ljudi u svijetu koji bi blagonaklono gledali na tu suradnju, ali i onih kojima se neće sviđati. To je prirodno. Ali ove odluke trebamo donositi samostalno sa našim suradnicima”, rekao je Erdogan, istaknuvši da su on i Vučić dali nalog suradnicima “da počnu raditi na tome”.


“Surađivat ćemo u domeni vojne industrije”, rekao je Erdogan.


Agencija Reuters podsjeća da je albanski premijer Edi Rama rekao u četvrtak tijekom Erdoganova posjeta Tirani da Ankara dati Albaniji “značajan“ broj dronova kamikaza. Dvije strane su saveznici u NATO-u, a Tirana je već nabavila flotu Bayraktar ​​izviđačkih i ofenzivnih dronova.


Predstavnici vlada Srbije i Turske potpisali su danas u Beogradu 11 memoranduma i protokola, među kojima su sporazumi o suradnji u oblasti izvanrednih situacija i upravljanja katastrofama, energetike, kulture i medija, u oblasti rada, zapošljavanja i socijalne sigurnosti.


Potpisani su i memorandumi o razumijevanju ministarstva gospodarstva i industrije u oblasti energetske tranzicije.