Nacionalno istraživanje

Naglo porastao broj Hrvata koji koriste umjetnu inteligenciju

Portal Novi list, Hina

Foto: iStock

Foto: iStock



Broj hrvatskih građana s visokom pismenosti u području umjetne inteligencije (AI) povećao se za 5 posto u odnosu na prošlu godinu te sada doseže 24 posto, a porasla je i razina korištenja alata umjetne inteligencije pa tako 25 posto povremeno koristi AI alate u odnosu na njih 14 posto u 2023. godini, pokazuje drugo po redu nacionalno istraživanje percepcije AI u Hrvatskoj.


Istraživanje je dio znanstveno-istraživačkog projekta, koji su zajednički proveli Effectus Veleučilište, Hrvatska pošta, Fina i Kufner grupa, a provedeno je na uzorku od 2200 ispitanika korištenjem CAPI i CAWI metodologija, odnosno računalno potpomognutog osobnog anketiranja u kućanstvima te Internet panelom, priopćili su u petak iz Hrvatske pošte.


Prema rezultatima istraživanja koje je u petak na Effectus veleučilištu predstavio Robert Kopal, gotovo polovina ispitanika očekuje da će u idućih 10 godina zbog utjecaja umjetne inteligencije nestati mnogi poslovi u Hrvatskoj.




U skladu s tim, veći postotak ispitanika ima negativan stav prema umjetnoj inteligenciji, odnosno njih 59 posto ima negativne asocijacije na spomen umjetne inteligencije, dok 35 posto ispitanika ne vjeruje AI sustavima.


Usprkos negativnoj percepciji, broj ispitanika koji vjeruju da prilike i prednosti proizvoda i usluga koji koriste umjetnu inteligenciju nadmašuju prijetnje i rizike porastao je za 3 posto.


No, polovina ispitanika ne želi plaćati korištenje alata umjetne inteligencije, dok većini smeta korištenje osobnih podataka u sustavima umjetne inteligencije.


Cilj tog istraživanja je definiranje i praćenje ključnih pokazatelja percepcije umjetne inteligencije u Hrvatskoj te definiranje odgovarajućih razlika i korelacija primjenom znanstveno-stručnih metoda, navodi se u priopćenju Hrvatske pošte.