Ministarstvo pravosuđa

Sustav e-Građani koristi preko dva milijuna korisnika

Portal Novi list



Sustav e-Građani zabilježio je više od dva milijuna korisnika, a broj korisnika svakodnevno raste. Građanima su trenutačno na raspolaganju preko 100 e-usluga, a uskoro se očekuje dodavanje novih usluga koje su u završnim fazama razvoja.


Pet najčešće korištenih e-usluga su Korisnički pretinac, Portal zdravlja, e-Porezna, Elektronička komunikacija sa sudovima i e-Dnevnik za roditelje.


Najveći broj korisnika dolazi iz dobnih skupina od 40 do 44 godine, a zatim od 35 do 39. Roditelji najčešće koriste usluge poput Portala zdravlja, e-Dnevnika, e-Matičnih knjiga, e-usluga MUP-a te Moj OIB za svoje potrebe u vezi s djecom.




„Kontinuirani rast korisnika sustava e-Građani svjedoči o tome da su građani prepoznali njegovu vrijednost“ izjavio je ministar Damir Habijan te dodao:


„Naš cilj je nastaviti unapređivati digitalizaciju svih javnih procesa, razvijati nove e-usluge i povezivati tijela državne uprave kako bismo građanima i poduzetnicima osigurali bržu i kvalitetniju uslugu.


Portal e-Građani predstavlja ključnu poveznicu između građana i javne uprave, omogućavajući im jednostavan pristup uslugama i informacijama te olakšavajući svakodnevne administrativne zadatke.


Digitalizacija svih procesa javne uprave doprinosi transparentnosti, smanjenju birokracije i učinkovitijem upravljanju, čime se poboljšava kvaliteta života naših građana“.


Cilj portala e-Građani je postati bolji alat za rješavanje životnih situacija i pružiti podršku građanima.


„Fokus je na najčešće situacije u kojima građani koriste usluge državnih tijela. To će se postići pružanjem relevantnih informacija na jednom mjestu, organiziranim prema koracima koje građani trebaju slijediti.


Sadržaj će biti strukturiran s jasnim smjernicama primjenjivim na sve životne situacije, kako bi bio što pristupačniji“ izjavio je državni tajnik Bernard Gršić.


Dvomilijunti korisnik bit će kontaktiran te će mu se uručiti simboličan poklon paket.