27. izdanje

Susret ribara u Petrčanima: Glavni izazov pred ribarstvom je zelena tranzicija

Portal Novi list, Hina

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler



Glavni izazov pred ribarstvom bit će zelena tranzicija, jer do 2030. godine treba zaštititi 30 posto hrvatskoga mora, od toga 10 posto strogo, istaknuo je u petak na 27. Susretu ribara u Petrčanima pokraj Zadra državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Mladen Pavić.


– Slično iskustvo već smo imali 2017. godine s Jabučkom kotlinom, koji se pokazao itekako učinkovit, jer je ograničenjem lova ribe brzo obnovljen riblji fond, podsjetio je Pavić na dvodnevnom Susretu ribara u organizaciji Hrvatske obrtničke komore (HOK) , na kojem se raspravlja o aktualnom stanju u ribarstvu, inspekcijskom nadzoru u ribarstvu, kao i potencijalima europskih fondova za unapređenje hrvatskoga ribarstva idr.


Predsjednik Ceha za ribarstvo i akvakulturu Hrvatske obrtničke komore Stjepan Nedoklan istaknuo je da je zajednički problem svih koji se bave ribarstvom globalno zatopljenje.




“Na to baš ne možemo baš previše utjecati, a pojedinačni problemi su i nedostatak radne snage te nemogućnost popravaka brodova.


Ne znamo što nas sutra čeka. Sada su plivarice u problemu jer nema srdela, a sljedećih godina bit će netko drugi u problemu”, dodao je.


Kazao je da u Cehu za ribarstvo i akvakulturu ozbiljno shvaćaju svoju obavezu i odgovornost. “Zastupat ćemo interese svih naših ribara i na ovome skupu te ćemo, kao i svake godine, formulirati i uputiti zahtjeve za unaprjeđenje struke nadležnim tijelima i intenzivno raditi na njihovu provođenju”, poručio je Nedoklan.


Ribari i ostali koji se bave ribarstvom imat će priliku na dvodnevnim Susretima sudjelovati u nizu stručnih predavanja koji će obrađivati utjecaj klimatskih promjena na biologiju mora, dekarbonizaciju i zelenu tranziciju malog priobalnog ribarstva, bit će riječi o aktualnom stanju hrvatskoga ribarstva, invazivnim vrstama riba, energetskoj tranziciji plovila, školjkarstvu u Hrvatskoj, oceanografija sjevernog Jadrana, novim tehnologijama…


Domaćin ovogodišnjeg Susreta ribara je Obrtnička komora Zadarske županije.