HGK

Hrvatski nakladnici na sajmovima knjiga u Frankfurtu i Beogradu

Portal Novi list, Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



Hrvatski nakladnici predstavit će se na sajmovima knjige u Frankfurtu i u Beogradu u drugoj polovici listopada, u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore (ZNK HGK), priopćili su iz HGK u petak.


Hrvatski izdavači predstavit će se na najvećem međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu na zajedničkom izložbenom prostoru od 16. do 20. listopada. Sajam je “primarno poslovne naravi” jer se na njemu prodaju autorska prava, poručio je Slavko Kozina, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara HGK, prema priopćenju.


Među nakladnicima nalaze se Artresor, Mozaik knjiga, Byron, Dječja knjiga, Forum, Kašmir promet, Naklada Cvrčak, Planetopija, Verbum, Naklada Fragment, Naklada Ljevak, Ibis grafika, Kršćanska sadašnjost, Mala zvona, Alfa, Oceanmore, Školska knjiga, Prof&graf, Matica hrvatska; Vuković i Runjić; Meandar Media; Sipar; Dominović; Fraktura; Naklada Vakula; Naša djeca, Tag (slatkopedija), V.B.Z., Profil i Znanje.




Na hrvatskom štandu održat će se i dva programa, Ulysses’ Shelter – literary residency on island Mljet, koji organiziraju nakladnik Sandorf i NP Mljet te Growing Together, Croatian authors in translation, koji će održati Ivana Šojat i Nebojša Lujanović iz Frakture. Programi će biti ostvareni uz potporu sredstava iz Europske unije.


Najveći regionalni sajam knjiga, onaj Beogradski, održat će se od 19. do 27. listopada, a na njemu će se predstaviti dvanaest hrvatskih nakladnika: Mozaik knjiga, Byron, Kašmir promet, Planetopija, Prof&Graf, V.B.Z.;Fraktura, Znanje, Fokus, HENA COM, Kršćanska sadašnjost i Harfa.


Zajednica nakladnika i knjižara HGK od 1. siječnja 2025. bit će primljena u članstvo Međunarodne udruge izdavača (IPA – International Publishers Association). Predstavljat će ju Seid Serdarević, koji će prve susrete s predstavnicima IPA-e održati upravo na Frankfurtskom sajmu knjiga, poručili su iz HGK.


Međunarodna udruga izdavača (IPA) osnovana je 1896., a glavni su joj ciljevi promicanje i zaštita autorskih prava te sloboda objavljivanja. Trenutno okuplja 101 udrugu iz 81 države.


Hrvatski će se nakladnici na sajmovima predstavljati u organizaciji ZNK HGK i uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija.