PUZ

Na području Zagreba i Rijeke provalili u dva stana te pokušali u još jedan. Šteta se cijeni na oko 20.000 eura

Šarlota Brnčić

Foto: Pu zagrebačka

Foto: Pu zagrebačka

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su muškarci predani pritvorskom nadzorniku



Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke proveli su kriminalističko istraživanje nad tri strana državljana Republike Sjeverne Makedonije, 50-godišnjakom, 37-godišnjakom i 41-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje ukupno tri kaznena djela teška krađa provaljivanjem, od čega je jedno ostalo u pokušaju i kaznenog djela izrada i nabavljanje oružja i sredstava namijenjenih počinjenju kaznenog djela.


Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da su osumnjičeni 50-godišnjak i još jedna za sada nepoznata osoba 20. veljače na području Novog Zagreba, u Ulici Vladimira Varičaka, prema unaprijed stvorenoj namjeri oduzimanja tuđe pokretne stvari s ciljem da ju protupravno prisvoje došli do stambene zgrade, ušli u lift, došli na viši kat, provalili u stan uporabom prikladnog alata i prerađenog ključa provalili u stan iz kojeg su otuđili ručni sat i nakit.


Nadalje, sumnja se da su 24. rujna na području grada Rijeke, Kantrida, dvojica od njih došli do stambene zgrade, ušli u lift, došli na viši kat, provalili u stan uporabom prikladnog alata odnosno prerađenog ključa, ali su u nekom trenutku od namjere odustali te pobjegli.




Idući dan, 25. rujna, na području grada Rijeke, Gornja Vežica, 50-godišnjak i 37-godišnjak došli su do stambene zgrade i na identičan način su provalili u stan na višem katu uporabom prikladnog alata i prerađenog ključa iz kojeg su otuđili nakit.


Obavljenom pretragom automobila kojim se koristi najstariji muškarac policijski su službenici pronašli baterijsku rotacijsku brusilicu s pripadajućim nastavcima, više komada raznih ključeva za cilindre protuprovalnih brava, više komada raznog specijalnog provalničkog alata te više komada aluminijskih folija posebno prilagođenih i namijenjenih za uzimanje otiska unutrašnjosti cilindra protuprovalne brave i otključavanje pomoću prerađenog ključa, odvijače, viličasti ključ, mobitele, elektronički uređaj za komunikaciju s digitalnim sustavima, a koji alati se koriste kao sredstvo počinjenja kaznenih djela teških krađa.


Također, kod osumnjičenih osoba pronađen je nakit za koji se sumnja da potječe od počinjenih kaznenih djela.


Materijalna šteta nastala počinjenjem kaznenih djela iznosi oko 20.000 eura.


Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su muškarci predani pritvorskom nadzorniku dok je posebno izvješće dostavljeno nadležnom državnom odvjetništvu u Novom Zagrebu.