Izmjena zakona

Uspostavlja se novi izvor financiranja za neovisne producente

Portal Novi list, Hina

Ilustracija / Foto Sergej Drechsler

Ilustracija / Foto Sergej Drechsler



Zastupnici su u petak pozdravili konačni prijedlog izmjena Zakona o audiovizualnim djelatnostima kojim se uvodi novi financijski poticaj za razvoj i proizvodnju audiovizualnih dijela, ali je oporba upozorila da su predviđena sredstva nedostatna.


Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek je rekla da se njime uvodi novi financijski poticaj za razvoj i proizvodnju audiovizualnih dijela te producenata koji se smatraju neovisnim proizvođačima.


Novi dodatni izvor financiranja


Također, uspostavlja se novi dodatni izvor financiranja tako da će neovisni producenti moći aplicirati i dobiti potporu u određenom postotku sredstava koja su uplatili kao razna financijska davanja s čime će moći poticati investiranje u njihova audiovizualna djela.




Obuljen Koržinek rekla je kako je namjera zakona u prvom redu malim i mikro poduzetnicima, koji funkcioniraju projektno, kroz taj tip poticaja omogućiti dodatno financiranje koje će im pomoći u razvijanju novih projekata.


Time će se, poručila je, povećati i kvaliteta i konkurentnost hrvatskih filmova i hrvatske produkcije na tržištu audio vizualnih industrija na hrvatskoj i europskoj razini.


Dodala je kako pravo na financijski poticaj za razvoj i proizvodnju audio vizualnih djela imaju producenti koji se smatraju neovisnim proizvođačima, sukladno Zakonu o elektroničkim medijima.


Pravo na financijski poticaj imat će producenti djela koji se smatraju neovisnim proizvođačima, a plaćaju porez u RH, i to za dugometražni i kratkometražni igrani film, dokumentarni film, animirani i eksperimentalni film, kao i serijska igrana, dokumentarna ili animirana djela.


Ukupni iznos potpore koje pojedini korisnik može ostvariti predstavlja vrijednost ukupnog iznosa fiskalnih davanja koje je korisnik obračunao ili uplatio u prethodnih pet godina u RH, umanjen za prethodno ostvarene potpore u istom razdoblju, a u najnižem iznosu od 10.000 eura do najviše 132.000 eura godišnje za pojedino audiovizualno djelo, poručila je.


Raukar Gamulin: Predviđena sredstva nedostatna


Izmjene zakona podržali su i oporbeni zastupnici, a Urša Raukar Gamulin (Klub Možemo!) rekla je kako je neophodna svaka financijska ‘injekcija’ audiovizualnoj produkciji i umjetnosti.


No, upozorila je da su predviđena sredstva – koja će u idućoj godini biti 1,5 milijuna eura a dva milijuna u 2026., nedostatna. Navela je kako u proračunu za ovu godinu nedostaje oko tri milijuna eura kako bi se financirala još dva do tri filma.


Naglasila je i da se u nacrtu Nacionalnog plana promicanja audiovizualnog stvaralaštva od 2022. do 2025. predviđa barem osam dugometražnih filmova godišnje a sa sadašnjim premalim budžetima to nije moguće.


Izmjene zakona podržala je i SDP-ova Sabina Glasovac ali i ona smatra da je financijska kriza u filmskom sektoru tolika da je dobrobit tog zakona – nedovoljna.


Navela je i da već više godina u godišnjem proračunu Hrvatskog audiovizualnog centra nedostaje četiri do šest milijuna eura da bi se osigurala minimalna proizvodnja predviđena Nacionalnim planom razvoja audiovizualne djelatnosti od barem osam dugometražnih filmova godišnje .


Glasovac je ocijenila kako je film i dalje u “očitoj nemilosti naše državotvorne garniture” što je paradoksalno jer je upravo filmska politika već dugi niz godina vjerojatno najbolji dio hrvatske kulturne politike a koji se najčešće snalazi kako zna i umije.


No, Obuljen Koržinek odgovorila joj je kako je netočno da je film “u nemilosti” i da se snalazi kako zna i umije.


“Film je u milosti, snalazi se dobro zahvaljujući nama a moći će i puno bolje”, poručila je.


Navela je i da je u njezinom mandatu povećana i pojedinačna potpora filmu koja sada u prosjeku za igrani film iznosi 950.000 eura.