IZNAD PROSJEKA

Pred otočanima i više nego obećavajuća berba maslina, očekuje se visoka kvaliteta ulja

Mladen Trinajstić

Foto: M. TRINAJSTIĆ

Foto: M. TRINAJSTIĆ

Još više optimizmom me hrani i činjenica da je dugo, toplo i suho ljeto eliminiralo glavnog štetnika - maslinovu muhu koja je prošle godine maslinarima napravila velike probleme, kaže David Mrakovčić, krčki agronomski stručnjak



KRK – Iako je dio maslinara s otoka Krka već krenuo u berbu, prema mišljenju krčkog agronomskog stručnjaka Davida Mrakovčića, optimalni trenutak za zasukavanje rukava i beračku »invaziju« bodulskih maslinika nastupit će za kojih tjedan dana.


– Kako stvari trenutno stoje, rekao bih da je generalno gledajući pred otočanima i više no obećavajuću berba, maslinarska godina koja bi iznadprosječnom mogla i trebala biti i po količinama ploda, ali i kvaliteti ulja koja će se od njega dobiti, ustvrdio je na početku našeg razgovora spomenuti otočan, magistar agronomije, koji je uz sve svoje redovite aktivnosti unutar svog obrta i OPG-a, već niz godina angažiran upravo u sferi maslinarske poljoprivredne proizvodnje, ali i u edukaciji te savjetovanju otočnih maslinara.


»Odmorne« masline


Mrakovčić je pritom i čelnik udruge Progres koja se bavi razvojem poljoprivrede na području grada Krka, a koja je žiteljima tog otočnog grada poznata i po održavanju eko-tržnica koje se upriličuju u njegovu središtu. Vraćajući se na »aktualni trenutak«, spomenuti je rekao i da svoja optimistična očekivanja temelji na zapažanju da su zahvaljujući lanjskom, razmjerno slabome urodu, ove godine masline »odmornije« i s većim potencijalom uroda.





– Još više optimizmom me hrani i činjenica da je dugo, toplo i suho ljeto eliminiralo glavnog štetnika – maslinovu muhu koja je prošle godine maslinarima napravila velike probleme. Ovog se puta sve poklopilo, pa se posvud vidi da su stabla dobro rodila, a što je također bitno, i da je plod zdrav i »nedirnut«. Problem maslinove muhe spomenutim je vremenskim okolnostima odgođen, barem za neko vrijeme, a što je dobra vijest pred sam početak berbe, kaže Mrakovčić, otkrivajući nam i da je posvud vidljivo da su domaće sorte jako dobro rodile. To se pogotovo odnosi na plominku koja je posljednjih nekoliko godina uglavnom »kiksala«. Talijanske sorte, ali i one druge, maloga ploda, nešto su ipak skromnijeg uroda i to ponajprije jer su u inicijalnoj fazi zametanja ploda bile pogođene napadom svrdlaša i stjenice.


– Sve u svemu, rekao bih da je pred nama blago iznadprosječna godina po količinama, ali i s iznadprosječno finim uljima. Ulja će, prema svemu što sad vidim, ovog puta biti iznimno bogata i aromatična, za razliku od lanjskih koja su, usudio bih se reći, zbog svih nedaća koje su se događale, rezultirala poprilično »tupim« i ne pretjeramo raskošnim uljima, opisat će.



Mrakovčić nam je predstavio i da, po njemu, sve što je rekao vrijedi za sve dijelove otoke Krka, odnosno da nije primijetio neka velika odstupanja u urodu i očekivanoj kvaliteti ulja ovisno o pozicijama samih maslinika. Ondje gdje prevladavaju masline sorta sitnijeg ploda, poput naške, urod će možda biti ponešto slabiji u odnosu na predjele gdje dominira već spomenuta plominka, a gdje će konačan rezultat berbe biti bolji. Naš je sugovornik primijetio i da su na nekim dijelovima otoka pojedini maslinari već krenuli u »energičnu« berbu, vjerojatno potaknuti strahom od šteta koju im je lani tijekom berbe stigla napraviti maslinova muha, a koje na sreću zasad ipak nema.


Krk prije Šila


– Po mom mišljenju, s »pravom« bi berbom ipak trebalo pričekati još koji dan, posebice u onim maslinicima koji su sjevernije orijentacije i više nadmorske visine. Na onim »nižim« lokalitetima koji su idelano okrenuti prema jugu i jugozapadu, primjerice na području između Krka, Kornića i Punta, plod će spreman za berbu biti ranije no što će biti onaj oko Porta ili Šila, gdje maslinici uglavnom imaju suprotnu orijentaciju. U svakom slučaju, nismo daleko od službenog starta berbe, zaključuje Mrakovčić.


Upitan o utjecaju posljednjih tjedana prilično intenzivnih padalina na predstojeću berbu, naš je sugovornik ustvrdio da su zaredale kiše zapravo već nakratko odgodile očekivani početak berbe.


– Donedavno je izgledalo kao da će branje morati početi i ranije no obično, ali se sad sve nekako promijenilo jer su zbog oblačnog i hladnijeg vremena, a koje nas prati već tjednima, procesi u biljkama usporeni. Masline su k tome u ovom trenutku pune vode, što bi se u nas reklo »nabumbane«, a to pridonosi manjim radmanima. Procjenjujem da oni koji u ovom trenutku beru ne trebaju računati na radman veći od 8, a što je izrazito »tanak« rezultat u onom kvantitavnom smislu. Kako voda bude nestajala iz ploda, tako će i radman rasti, a što je uz kvalitetu ulja naravno jedan od bitnih parametara uspješnosti berbe za svakog maslinara, kaže Mrakovčić koji je svoju preporuku o potrebi da se još malo pričeka zaključio konstatacijom da je i zbog još uvijek sveprisutne vlage teren pod maslinama sklizak.


– U protivnom, bojim se da bi se sezona branja mogla pretvoriti u sezonu slomljenih kukova, a aktulanom postati ona »maslina je neobrana, nema koga da je bere…«, rekao nam je spomenuti otočni agronom, ovih dana angažiran i u provođenju edukativnih predavanja koja će se predstojećeg vikenda u Puntu upriličiti u okviru programa Dana maslina.


Ne brati dok su mokre


– Narodna mudrost otočana kaže i da masline ne valja brati dok su mokre, jer će se »ofendit«. Osim zbog skliskosti terena i opasnosti koju mokri maslinici posebice starijim beračima mogu predstavljati, ta bi se tradicijska preporuka mogla povezati i s činjenicom da »ranjavanje« biljaka, a što svaki naš zahvat na njima u neku ruku jest, u okolonostima povećane vlage donosi i povećani rizik od pojave gljivičnih bolesti bilja, rekao nam je Mrakovčić.


Protiv štetnika nakon kiše


– Ukupno stanje u maslinarskim područjima Republike Hrvatske obilježeno je za sada velikim količinama vlage, tj. kiše. Maslina se oporavlja i sada nas očekuje period stvaranja mase, ponajprije naglim upijanjem vode. Sve masline koje su patile zbog suše brzo će upijati vodu, tako da će samo naizgled situacija biti zadovoljavajuća. Ono što je upitno kod takvih maslina je stvaranje kvalitetne suhe tvari iz koje proizlazi i stvaranje kvalitetnog ulja, ističu u svom nedavno objavljenom službenom pripćenju predstavnici Službe stručne podrške koja djeluje pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva. Optimalan termin berbe za većinu sorti neće biti tako brz, pa se nakon kiša preporuča tretiranje protiv štetnika, kako bi se maslini ostavilo dovoljno vremena za postepeno dozrijevanje. Preporuča se dodatno tretiranje maslinika zaštitnim sredstvima kojima je karenca do 25 dana. Optimalni termin berbe ne očekuje se prije, osim za sorte oblica i istarska bjelica koje su imala optimalne uvijete i navodnjavanje. Maslinari ne trebaju žuriti s berbom, štetnika je malo, tj. neznatno, analizirani plodovi savršeno su zdravi, a ova kiša koja momentalno pada dodatno povećava masu masline, kažu nadalje predstavnici spomenutog Ministarstva. Tako da bi berbom samo smanjili kvalitetu i količinu ulja. Plod masline još je uvijek tvrd i čvrsto se drži za peteljku, a eventualnom berbom dolazilo bi do oštećenja grana što bi pogodovalo razvoju bolesti stabla, zaključuju iz resorne službe.