GRADSKA VIJEĆNICA

Novi ponosan na svog bana pučanina. Održana konferencija u povodu 210. godišnjice rođenja Ivana Mažuranića

Robert Šimonović

Snimio Milan ĐEKIĆ

Snimio Milan ĐEKIĆ

Međunarodnu znanstvenu konferenciju organizirali su Grad Novi Vinodolski, Pravni fakultet u Rijeci i HAZU - Zavod za povijesne i društvene znanosti u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli



NOVI VINODOLSKI – U Gradskoj vijećnici Novog Vinodolskog svečano je otvorena Međunarodna znanstvena konferencija u povodu 210. godišnjice rođenja hrvatskog bana Ivana Mažuranića. Konferenciju su organizirali Grad Novi Vinodolski, Pravni fakultet u Rijeci i HAZU – Zavod za povijesne i društvene znanosti u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli. Na dvodnevnoj konferenciji sudjeluju uvaženi znanstvenici iz Hrvatske, Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije, konkretno iz Rijeke, Osijeka, Mostara, Niša i Szegeda.


Višeslojan značaj


Gradonačelnik Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković poželio je dobrodošlicu okupljenima, istaknuvši zadovoljstvo što je Grad na inicijativu Pravnog fakulteta u Rijeci organizirao konferenciju u povodu obljetnice rođenja Ivana Mažuranića.


– O njemu ćemo čuti jako puno u ova dva dana, a mi možemo samo iskazati ponos na njegov lik i djelo, na Ivana Mažuranića kao povjesničara, pjesnika i pravnika, kao i zadovoljstvo što posjedujemo bogatu kulturu, povijest i baštinu – kazao je Cvitković.





Dekan Pravnog fakulteta u Rijeci Dario Đerđa kazao je da Grad Novi Vinodolski i Pravni fakultet povezuju brojni i značajni događaji kroz posljednjih 20 godina, poput Ljetne škole ljudskih prava koju Pravni fakultet u Novom organizira još od 2007. godine. U Novom je godinama djelovao i Hrvatski centar za ljudska prava.


– Ne smijemo nikako smetnuti s uma značaj hrvatskog bana Ivana Mažuranića, ne samo za ovaj kraj, već i za cijelu Republiku Hrvatsku. Ivan Mažuranić svojim je aktivnim radom značajno utjecao na sve grane prava u Hrvatskoj. Kao političar značajno je unaprijedio i javne službe u našim krajevima, učinivši ih modernim službama, kakve one i danas djeluju. Ivan Mažuranić je kao pravnik svojim vizijama i angažmanom približio hrvatsko pravo suvremenim pravnim trendovima, čije plodove ubiremo i danas – kazao je Đerđa.



Prorektor za znanost i umjetnost Sveučilišta u Rijeci Gordan Jelenić istaknuo je da je Mažuranić, osim kroz političko djelovanje te ono na području javne uprave i sudstva, značajan i za unapređenje školstva na našem području.


– Mažuranić je izgradio temelje modernog školstva u smislu da je organizirao sustav državnih škola koje su do tada uglavnom bile pod crkvenom ingerencijom. To je nešto što i danas posebno cijenimo. Odbio je bansku titulu i ostao poznat kao jedini ban pučanin, a posebno mi je drago da se iz hobija bavio matematikom te astronomijom – kazao je Jelenić.


Upraviteljica Zavoda za povijesne i društvene znanosti pri HAZU-u Sanja Holjevac dodala je da je Mažuranić pokrenuo svestranu modernizaciju Hrvatske i njezin izlazak iz feudalnog u moderno građansko doba.


Milenijska fotografija


Svečanost otvaranja konferencije svojim su nastupom uljepšali mladi sopilaši KUD-a »Ilija Dorčić« te novljanski slavuj Joso Butorac u klavirskoj pratnji Mladena Žmaka, a program je vodila ravnateljica Narodne čitaonice i knjižnice Novi Vinodolski Barbara Kalanj Butković. Po završetku svečanog otvaranja konferencije uslijedila su dva predavanja. Prof. dr. sc. u mirovini Stipe Botica, prof. emeritus, održao je predavanje pod nazivom »Ivan Mažuranić i Matica hrvatska«, dok je prof. dr. sc. u mirovini Dalibor Čepulo, prof. emeritus, prezentirao »Metodološke osnove istraživanja Mažuranićevih reformi: nacionalni okvir, doticajne povijesti, poredbena povijest«.


Valja napomenuti i da će, u povodu 210. obljetnice rođenja novljanskog velikana, otac milenijske fotografije Šime Strikoman danas u jutarnjim satima na Frankopanskom trgu stvoriti milenijsku fotografiju, i to uz pomoć polaznika Dječjeg vrtića Fijolica i Osnovne škole Ivana Mažuranića.