Za dulji dan

Što je “klub budnih u 5” i vrijedi li se natjerati na to: ‘Potrebna je samo snaga volje’

Lucija Sučić

Foto: iStock

Foto: iStock

Na vama je da odlučite volite li više isprobavanje novih izazova ili vam je draži dobar stari gumb za odgodu alarma...

Pomislite li ponekada koliko biste bili produktivniji da dan traje malo dulje?


Iako ne možemo izmisliti dan od 25 sati, moguće je, kažu ljudi koji su budni od pet, “stvoriti” tih dodatnih sat vremena koji u konačnici utječu na povećanu produktivnost. Kako to napraviti – ili bolje pitanje, kako li se natjerati?


Što se tiče “Kluba budnih od pet”, ili u engleskom “5 AM Club”, radi se o međunarodnom bestselleru autora Robina Sharme, kanadskog pisca čija je metoda vrlo jednostavna, a nalaže buđenje u pet ujutro i provođenje prvog sata svog dana fokusirajući se na sebe.


Ideja je da si ranim buđenjem osigurate neometano vrijeme samo za sebe s ciljem postizanja uspjeha zadovoljstva i u konačnici osobnog rasta i razvoja.


E sad, iako to u teoriji zvuči zanimljivo i fora, od same pomisli nam se spava.


Prema autoru, naš mozak je najsmireniji, usredotočeniji i produktivniji kad se probudimo, a tih sat vremena mira ujutro omogućava da dan počne kako treba – energičnije i produktivnije. U pet ujutro svijet je mirniji (jer dakako svi spavaju), što omogućuje buđenje u vrsti zena koja omogućuje produljenje te mentalne opuštenosti tijekom dana.



Prednosti buđenja u pet ujutro


Ako vam je potrebna dodatna motivacija za podešavanje budilice, rano ustajanje ima nekoliko prednosti, poput poboljšanja produktivnosti. To je tako jer se kako dan odmiče prirodno manje trudimo i fokusiramo. Što je umor veći, to smo sve tromiji i mentalno sporiji. Ideja je da buđenjem tako rano svoju koncentraciju odmah posvetimo najvažnijim zadacima prije no ispadnemo iz fokusa.


Tu je i kvaliteta sna, jer čim znamo da se moramo rano ustati, prirodno je da ćemo ići ranije leći – a na pomisao buđenja u pet lakše je zaspati ranije.


Vježbanje obično smanjuje razinu stresa, a ako je to prva stvar koju radite ujutro, dan počinjete osjećajući se dobro. Ustajanje u pet ujutro znači da možete odvojiti vrijeme za tjelovježbu, tuširanje, spremanje za posao i opušteni doručak. Osim toga, odlazak na posao prije prometne špice smanjuje stres i omogućuje vam da uživate u jutarnjem putu na posao.


Konačno, ima i neka veza u jutarnjim pticama i proaktivnosti, te općenito boljoj disciplini i izgradnji čvrstih navika. 


Kako se pridružiti?


Kod učlanjenja u ovaj klub neće vam biti potrebna kreditna kartica, već jaka snaga volje. Jednostavno, ovo je nešto čemu se trebate u cijelosti posvetiti i biti uporni u izgradnji navike ranog buđenja.


Bitno je jako da etablirate i prilagodite rutinu spavanja ranom buđenju, što znači da za dobrih sedam sati sna morate biti u zemlji snova već u 22 sata. Pod pretpostavkom da vam je potrebno cca 30 minuta da zaspite, pobrinite se da ste u krevetu do 21:30. kako biste bili sigurni da ćete odrijemati do 22 sata.


Treća stvar o kojoj trebate promisliti je što točno želite raditi u pet ujutro i za što želite iskoristiti tih ekstra sat vremena. Sharma predlaže formulu 20/20/20, odnosno 20 minuta kretanja/tjelovježbe, 20 minuta meditiranja, razmišljanja ili vođenja dnevnika te 20 minuta učenja neke nove vještine.