Protiv čovječnosti

UN-ova istraga optužuje Izrael za zločin “istrebljenja” uništavanjem zdravstva u Gazi

Portal Novi list, Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Optužuju Izrael za "nemilosrdne i namjerne napade na medicinsko osoblje i objekte" u ratu



Istraga Ujedinjenih naroda pokazala je da je Izrael provodio usklađenu politiku uništavanja zdravstvenog sustava u ratu u Gazi, što predstavlja i ratne zločine i istrebljenje kao zločin protiv čovječnosti, objavljeno je u četvrtak u Ženevi.


Izjava bivše UN-ove visoke povjerenice za ljudska prava Navi Pillay, objavljena prije cjelovitog izvješća, optužuje Izrael za “nemilosrdne i namjerne napade na medicinsko osoblje i objekte” u ratu, izazvanom smrtonosnim napadom militanata Hamasa na južni Izrael 7. listopada 2023.


Djeca podnijela najveći teret


“Posebno su djeca podnijela najveći teret tih napada, pateći i izravno i neizravno zbog kolapsa zdravstvenog sustava”, rekla je Pillay, čije će izvješće biti predstavljeno Općoj skupštini UN-a 30. listopada.




Izrael kaže da militanti u Gazi napadaju, koristeći kao štit naseljena područja uključujući privatne kuće, škole i bolnice, i da će ih gađati gdje god da izmile, pokušavajući istodobno izbjeći ozljeđivanje civila.


Hamas negira da se njihovi militanti skrivaju iza civila.


Priopćenje UN-ove istrage također je optužilo izraelske snage za namjerno ubijanje i mučenje medicinskog osoblja, ciljanje medicinskih vozila i ograničavanje dozvola pacijentima da napuste opkoljeni pojas Gaze.


Kao primjer navodi se smrt palestinske djevojčice Hind Rajab u veljači zajedno s članovima obitelji i dva zdravstvena djelatnika koji su je pokušali spasiti pod izraelskom paljbom.


Svjetska zdravstvena organizacija kaže da je više od 10.000 pacijenata kojima je bila potrebna hitna medicinska evakuacija spriječeno da napuste Gazu otkako je granični prijelaz Rafah s Egiptom zatvoren u svibnju.


U Gazi ubijeno 1000 medicinara


Palestinsko ministarstvo zdravstva navodi da je gotovo 1000 medicinara ubijeno u Gazi prošle godine, što je WHO nazvao “nenadoknadivim gubitkom i golemim udarcem na zdravstveni sustav”.


U priopćenju se navodi da je istražen tretman i palestinskih zatočenika u Izraelu i talaca koje su zarobili borci Hamasa u napadu 7. listopada na Izrael te se obje strane optužuje za umiješanost u mučenje i seksualno nasilje.


Istražno povjerenstvo (COI) ima široki mandat za prikupljanje dokaza i identificiranje osumnjičenih počinitelja međunarodnih zločina počinjenih na tom području.


Svoje nalaze temelji na nizu izvora uključujući razgovore sa žrtvama i svjedocima, podnesene dokaze i satelitske snimke.


COI je ranije tvrdio da su i Izrael i Hamas počinili ratne zločine u ranim fazama rata u Gazi, te da su akcije Izraela također predstavljale zločine protiv čovječnosti zbog golemih civilnih gubitaka.


Taj je pojam rezerviran za najteže međunarodne zločine koji su svjesno počinjeni u sklopu široko rasprostranjenog ili sustavnog napada na civile.


Izrael ne surađuje s istragom, za koju kaže da je protuizraelska.


COI je optužio Izrael da ometa njegov rad i sprječava istražitelje da pristupe i Izraelu i palestinskim teritorijima.


Dokazi koje prikupe takva tijela s mandatom UN-a mogu biti temelj za procesuiranje ratnih zločina i na njih bio se mogao osloniti Međunarodni kazneni sud.