Potpisan ugovor

Švicarska darovnica Vrbovskom osigurala vodoopskrbu vrijednu 13,6 milijuna eura

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić



Uređenje vodopskrbnog sustava na području Grada Vrbovsko višegeneracijski je projekt vrijedan najmanje 13, 6 milijuna eura, a toj svoti treba dodati i troškove studije izvedivosti koja će biti realizirana u sklopu poznatog projekta švicarsko-hrvatske darovnice.


U povijesti Grada Vrbovsko nikad tako puno nije bilo napravljeno u tako malo vremena, istaknuo je gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić tijekom današnjeg potpisivanja ugovora između društva Vode Vrbovsko d.o.o. i odabranih ponuditelja za izvođenje radova za izgradnju pristupne ceste s mostom i crpne stanice Vrbovsko 1 te ugovora za izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda UPOV Vrbovsko.


Višegeneracijski posao


– Posao izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda vrijedan je 2,5 milijuna eura, a izgradnja pristupne ceste s mostom i crpne stanice 960.538 eura.




Na ta skoro 3,5 milijuna eura treba dodati i poslove sanacije cjevovoda u Ljubošini (1,1 milijun eura) i rekonstrukcije vodoopskrbnog cjevovoda u Močilama (608. 125 eura) koji su u završnoj fazi.



Ukupno će u spomenute poslove biti uloženo 5,2 milijuna eura, a očekuje nas vrlo brzo i potpisivanje najvećeg ugovora – 3,5 milijuna eura vrijedna izgradnja kolektora odvodnje otpadnih voda sa crpnom stanicom i rekonstrukcija vodoopskrbne mreže u Vrbovskom.


Svi su ti poslovi iznimno bitni za daljnji razvoj cijelog područja Vrbovskog, a njihova je vrijednost i veća od financijskih pokazatelja jer ovom kraju osiguravaju za narednih sto godina, ako ne i više, kvalitetnu vodoopskrbu pa stoga ovaj projekt i nazivam višegeneracijskim – rekao je gradonačelnik Mufić.


Počinju radovi


Konkretnije pojedinosti javnosti je predočio prvi čovjek vrbovšćanske firme Vode d.o.o, direktor Nevenko Žagar rekavši kako odmah nakon potpisivanja ugovora mogu početi radovi.


– Krajnji rok je kraj prosinca naredne 2025. godine, a nakon toga kreće probni rad koji traje šest mjeseci. To znači da bi u srpnju 2026. godine mogli imati gotov vrlo kvalitetan novi vodoopskrbni sustav na najvećem dijelu područja Grada Vrbovsko.


Posebno bih u dosadašnjem dijelu poslova vezanom uz ove projekte zahvalio poduzeću Vodovoda i kanalizacije d.o.o. Rijeka čiji su nam stručnjaci pružili nemjerljivu podršku i pomoć, a osobno mi je jako drago što je oba ova velika posla dobila goranska firma, čabarski “Građevinar” koji na našem području već ima ostvaren niz vrlo kvalitetnih poslova pa sam uvjeren da će i na ovim poslovima biti isto tako uspješni – rekao je direktor Žagar.


Suradnja s ViK-om


Potpisivanju nazočan direktor riječkog ViK-a, Andrea Marochini naglasio je kako mu je drago što su sa vrbovšćanskim poduzećem “Vode” ostvarili vrlo uspješnu suradnju.



– Cilj ovih okrupnjavanja komunalnih poduzeća koja brinu o vodoopskrbi jest da velika komunalna društva pomognu manjima, a baš na primjeru suradnje nas i Vode d.o.o. Vrbovsko to je itekako uočljivo.


Puno smo pomogli, a pomagati ćemo i dalje našim znanjem i stručnošću u realizaciji ovih projekta za kojeg mi je drago da smo njegov dio.


Naša iskustva vezana uz ovakve poslove pokazuju kako se u vrlo kratkom vremenu mora napraviti jako puno i svi moraju pratiti taj intenzivni rad.


Drago mi je da su posao dobili predstavnici goranske firme jer je njima najviše poznato konkretno stanje na terenu što će itekako biti bitno kad krenu poslovi koji će se odvijati uz privatne kuće i posjede pa će u svemu tome trebati puno, puno kvalitetne komunikacije zbog čega je bolje da poslove radi domaća firma – rekao je Marochini.


Aglomeracija Vrbovsko


Spomenuti poslovi realiziraju se u okviru projekta Rekonstrukcije vodoopskrbne mreže i izgradnje sustava odvodnje Aglomeracije Vrbovsko.


Prvi dio tog projekta vezan je uz spomenute poslove u Močilama i Ljubošini, a sad je na redu Vrbovsko gdje će obimni poslovi ovog projekta, kao i kasnijeg vezanog uz izgradnju kolektora odvodnje otpadnih voda i rekonstrukcijom vodoopskrbne mreže u Vrbovskom, pretvoriti ovaj goranski gradić u veliko gradilište.


Osjetit će se to već ove jeseni, a posebno naredne godine pa će se i domaći ljudi trebati navići na brojne građevinske radove, posebne regulacije prometa i druge za ovakvu vrstu poslova tipične prateće pojave.


No, dosadašnja iskustva pokazuju kako mještani ovog područja imaju razumijevanja jer znaju da će po završetku radova stanje s vodopskrbom biti na vrlo visokoj razini.