Crveni križ

Riječka “Solidarnost na djelu”: Prikupljaju novac za potrebite prodajom bonova od 0,50 i 1€

Sanja Gašpert

Foto MIlan Đekić

Foto MIlan Đekić

U ovoj humanitarnoj akciji je, uz zaposlenike Crvenog križa Rijeka, sudjelovalo mnoštvo volontera



Tradicionalno, već 52. put, drugi četvrtak u listopadu Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka organizira sabirnu akciju “Solidarnost na djelu”, kao zajedničku akciju svih društava Hrvatskog Crvenog križa, pod motom “Ne dvoji! Za drugog izdvoji”.


Akcija je održana na Trgu Republike Hrvatske, gdje su se prikupljala novčana sredstva prodajom bonova zahvalnosti u vrijednosti od 0,50 i jedan euro. Također, učenice Medicinske škole u Rijeci građanima su mjerile tlak i tako pomogle u promoviranju akcije.


Sudjelovalo mnoštvo volontera


U ovoj humanitarnoj akciji je, uz zaposlenike Crvenog križa Rijeka, sudjelovalo mnoštvo volontera – članovi Štaba za provođenje akcije “Solidarnost na djelu” i Komisije za logistiku, aktivisti iz društava Crvenog križa, darivatelji krvi, članovi Terenske jedinice “Dr. Ante Švalba”, učenici Medicinske škola Rijeka te povjerenici Crvenog križa u školama i učeničkim domovima.





– Prikupljeni novac koristit će se na sljedeći način: 90 posto za osobe u stanju socijalnih – zdravstvenih potreba prema motu akcije “Ne dvoji! Za drugog izdvoji.”, a deset posto za troškove organizacije akcije.


Za potrebe akcije solidarnosti, kao i za dvije akcije prikupljanja humanitarne pomoći otvoren je račun HR96 2340 0091 5112 9730 1 u Privrednoj banci Zagreb pod nazivom “Ne dvoji! Za drugog izdvoji! – 2024.”.


Također, u trgovinama Kuflanda na Zametu i Škurinjama od 7. do 13. listopada održava se dio ove humanitarne akcije. Naime, Hrvatski Crveni križ dogovorio je zajedničku akciju u suradnji s Kauflandom u sklopu koje je postavljena košara za prikupljanje hrane u kojoj se prikupljaju ciljani artikli – biljno ili suncokretovo ulje, šećer, juha u vrećici, mesna i riblja konzerva, marmelada, sitna kuhinjska sol, tjestenina, riža i brašno.



Ono što nas izuzetno raduje je da su se našim volonterima i članovima društava Crvenog križa Sveti Nikola Turnić, Podvežica, Podmurvice, Draga, Viškovo, u akciji priključili i učenici KOŠ “Josip Pavlišić” i OŠ Zamet te su svojim zalaganjem pridonijeli velikom interesu građana za doniranjem hrane i potrepština u košare postavljene u Kauflandu, poručili su iz Gradskog društva Crvenog križa Rijeka.


Snažan odaziv škola


Od naručenih bonova ukupne vrijednosti od 5.500 eura, odgojno-obrazovne ustanove na području djelovanja GDCK-a Rijeka preuzele su bonove u vrijednosti od čak 4.917 eura.



– Za to su najviše zaslužni naši povjerenici u školama koji nas neumorno podržavaju u našem nastojanju stvaranja humanog i solidarnog društva.


Akciji su se pridružili OŠ Škurinje, OŠ Srdoči, OŠ “Fran Franković”, OŠ Pehlin, OŠ Zamet, OŠ Kozala, OŠ Gornja Vežica, OŠ “Nikola Tesla”, OŠ Dolac, OŠ Klana, OŠ Sveti Matej, OŠ “Vladimir Gortan”, OŠ Hreljin, OŠ Jelenje Dražice, OŠ Vežica, OŠ Trsat, OŠ Centar, OŠ Kostrena, OŠ Brajda, OŠ “Eugen Kumičić”, OŠ Pećine, KOŠ “Josip Pavlišić”, Medicinska škola u Rijeci, Prirodoslovna i Grafička škola, Prva hrvatska sušačka gimnazija, Graditeljska škola za industriju i obrt i Dom učenika Sušak.


Naša društva Crvenog križa Zamet, Čavle, Viškovo i Kastav priključila su se prikupljanju donacija i putem bonova, istaknuli su u riječkom Crvenom križu.