SAD

Dom naroda BiH u blokadi, Amerikanci kažu da je SDA “lažni branitelj” države

Portal Novi list, Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



Dom naroda parlamenta BiH čiji je redoviti rad blokiran od ožujka uspio je u četvrtak održati izvanrednu sjednicu no i dalje je neizvjestan nastavak rada tog tijela u punom kapacitetu unatoč oštrim kritikama koje na račun bošnjačkih političara zbog toga stižu iz američkog veleposlanstva u Sarajevu.


Dom naroda ne zasjeda već sedam mjeseci jer zastupnici iz kluba Bošnjaka od ožujka ruše kvorum odbijajući dopustiti raspravu o prijedlogu zakona o novom ustroju Ustavnog suda BiH.


Taj je zakon predložio zastupnik Želimir Nešković iz oporbene Srpske demokratske stranke (SDS). Predložio je da se iz Ustavnog suda eliminiraju strani suci a da se uvede entitetski odnosno etnički ključ u donošenju odluka.




S obzirom na to da je prijedlog uvršten u dnevni red o njemu se mora raspravljati a Bošnjaci to blokiraju rušenjem kvoruma.


Zbog toga Dom naroda ne može razmatrati raspravljati ni o drugim zakonima čije je usvajanje nužno za otvaranje pristupnih pregovora s EU.


Veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu stoga je kritiziralo oporbenu bošnjačku Stranku demokratske akcije (SDA) označivši je najodgovornijom za blokade koje usporavaju provedbu reformi.


Predsjedatelj Doma naroda Dragan Čović nakon izvanredne sjednice na kojoj su zastupnici dali suglasnost za ratifikaciju dvadesetak ranije prihvaćenih sporazuma i međunarodnih ugovora mogao je samo apelirati da se problem riješi.


“Pozivam vas da razmislimo svi zajedno o nastavku redovite sjednice”, kazao je Čović no za sada nema naznake da će klub Bošnjaka promijeniti ponašanje.


Umjesto toga iz SDA su ljutito reagirali na upozorenja američke administracije poručujući kako su “začuđeni” osudama njihova ponašanja.


“Znamo za sve ustavne mehanizme zaštite, ali oni ne daju punu garanciju da (Neškovićev) prijedlog neće biti usvojenu Domu naroda”, izjavio je SDA-ov zastupnik Šefik Džaferović.


Na to su reagirali iz veleposlanstva SAD a i u četvrtak su najvećoj bošnjačkoj stranci poslali poruku da su manipulatori i lažni branitelji državnih interesa.


“Zakonodavna tijela u demokracijama diljem svijeta cijelo vrijeme raspravljaju o lošim zakonima, čak i neustavnim, a onda glasaju protiv njih. Jasno je šta SDA radi.


SDA i članovi kluba Bošnjaka odlučili su se na blokadu Doma naroda kako bi skupili jeftine političke bodove lažno se predstavljajući kao branitelji BiH i njezinih institucija na državnoj razini od, u ovom slučaju, fantomske prijetnje”, stajalište je veleposlanstva SAD.