EK

Zeleno svjetlo za početak saslušanja, Šuica na rasporedu 6. studenoga

Hina

Foto Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto Davorin Visnjic/PIXSELL



Saslušanja svih kandidata za povjerenike Komisije mogu započeti kako je i predviđeno nakon što su svi dobili zeleno svjetlo Odbora za pravna pitanja o odsustvu sukoba interesa, odlučeno je u četvrtak u Strasbourgu.


Odbor za pravna pitanja Europskog parlamenta završio je u četvrtak postupak provjere mogućih sukoba interesa kandidata za povjerenike Europske komisije i svi 26 dobili su zeleno svjetlo čime je ispunjen glavni preduvjet za početak saslušanja.


Odbor za pravna pitanja u proteklih sedam dana analizirao je izjave o interesima kandidata za povjerenike kako bi ispitao je li netko od njih u sukobu interesa. Odbor mora napismeno potvrditi da ne postoji sukob interesa i to je preduvjet da bi kandidati mogli ići na saslušanja pred nadležnim odborima koji ocjenjuju njihovu kompetetnost za predložene resore.




Još ranije je odlučeno da će se saslušanja održati u razdoblju od 4. do 12. studenoga, a u četvrtak je na sastanku Konferencije predsjednika Europskog parlamenta, tijela koje okuplja predsjendicu i šefove zastupničkih klubova, dogovoren točan raspored svih saslušanja.


Hrvatska kandidatkinja Dubravka Šuica, koja je predložena za povjerenicu za Sredozemlje, bit će saslušana u utorak 6. studenoga, s početkom u 14.30 sati. Glavni odbor pred kojim će biti saslušana je odbor za vanjsku politiku, a kao pozvani odbori sudjelovat će odbor za zapošljavanja i socijalna pitanja, odbor za građanske slobode i odbor za ljudska prava.


Konferencija predsjednika odlučila je da se šest izvršnih potpredsjednika Komisije saslušaju zadnji dan, 12. studenoga.


Saslušanja će se održati od 4. do 12. studenoga, svaki radni dan osim u petak, 8. studenoga i u ponedjeljak, 11. studenoga. Prvi dan, 4. studenoga te u četvrtak, 7. studenoga, održat će se po četiri saslušanja. U ostale dane bit će ih po šest, dva ujutro, dva popodne i dva navečer. Svako saslušaje traje tri sata.