Posjet

Suradnja Gospića i njemačkog grada Osterodea traje već dulje od 30 godina

Marin Smolčić



GOSPIĆ Na prijemu u uredu gradonačelnika zamjenik gradonačelnika Ivica Kovačević primio je danas izaslanstvo Crvenog križa njemačkog grada Osterode.


Ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Gospić Vlado Brkljačić pojasnio je kako su ovi njemački humanitarci prve konvoje pomoći počeli slati 1992.godine, u vrijeme kada su članovi Crvenog križa u Osterodeu na TV vidjeli kako Gospić gori i odlučili su pomoći.


Počeli su skupljati brojnu humanitarnu pomoć i iako su imali obavijest da tu pomoć istovare u nekom centralnom skladištu, oni su odlučili tu pomoć dovesti u Karlobag i Gospić.




Osim Crvenog križa i tamošnje stanovništvo odlučili su pomoći i institucijama pa su primjerice 1993.godine u Opću bolnicu dovezli šleper lijekova i sanitetskog materijala u vrijednosti 600000 tadašnjih njemačkih maraka i to sa duljim vremenom trajanja, skoro dvije godine do isteka valjanosti lijeka.


Ovakve su geste u Gospiću izazvale oduševljenje. Brkljačić se prisjeća da su prijatelji iz Osterodea pomagali školama, vatrogascima i mnogim privatnim osobama.


U godinama nakon rata suradnja je usmjerena na aktivnosti mladih iz dvaju gradova, Nijemci dolaze u Gospić, a Gospićani odlaze u Njemačku.


Pozdravljajući goste iz Njemačke, predstavnike Crvenog križa, a u delegaciji su bili i predsjednik i ravnateljica tamošnjeg Crvenog križa, kao i utemeljitelj te suradnje, Hans Jurgen,  zamjenik gradonačelnika grada Gospića Ivica Kovačević zahvalio im se na dolasku i pozdravio ih i u ime gradonačelnika Darka Milinovića koji zbog liječničkih obaveza nije mogao biti na sastanku.


Ivica Kovačević se prijateljima iz Njemačke zahvalio na svemu što su u ratu učinili kako bi pomogli Gospiću. Pri tome je istaknuo da će aktualna gradska vlast itekako pomagati i gospićki Crveni križ, ali i podržavati suradnju Crvenog križa Gospić i Osterode.


Prijatelji iz Njemačke rekli su da su jako sretni što su u Gospiću, pohvalili su dosadašnju suradnju i dobrodošlicu u svim dosadašnjim političkim vlastima, a pogotovo s Crvenim križem Gospić i ravnateljem Vladom Brkljačićem.


Pogotovo im je bitno održavanje uhodane razmjene mladih koja se godinama održava tijekom ljetnih mjeseci.