Podsjetimo, prošloga tjedna je CJEU objavio presudu u slučaju “Lassana Diarra i FifPro protiv FIFA-e i Belgijskog nogometnog saveza” odlučivši da određena pravila FIFA-e o transferima igrača krše pravo Europske unije.


“Neka pravila FIFA-e o međunarodnim transferima profesionalnih nogometaša suprotna su zakonima EU. Pravila o kojima je riječ takva su da ometaju slobodno kretanje profesionalnih nogometaša koji žele razviti svoju aktivnost odlaskom u novi klub,” objavio je najviši sud u EU sa sjedištem u Luksemburgu.




CJEU je dodao da su antimonopolska pravila EU-a također primjenjiva na sportsko upravno tijelo, što znači da FIFA može ograničiti slobodno natjecanje svojim pravilima o prijenosu samo ako može dokazati da je to prijeko potrebno za zaštitu tržišta, što je sud rekao da vjerojatno nije slučaj.


Europsko udruženje klubova (ECA), koje predstavlja više od 700 profesionalnih nogometnih klubova diljem Europe, primilo je na znanje presudu koju je donio CJEU u slučaju Lassane Diarre.


“ECA potvrđuje da je presudom zaključeno da su određene odredbe FIFA-inog Pravilnika o statusu i transferu igrača (RSTP), čiji je cilj osigurati natjecanje i ugovornu stabilnost, suprotne zakonu EU-a. Iako presuda izaziva određenu zabrinutost, ECA primjećuje da se odredbe koje je analizirao CJEU odnose na specifične aspekte FIFA RSTP-a, pri čemu je sustav transfera nogometaša izgrađen na pozadini cjelokupnog regulatornog okvira postavljenog u FIFA-inom RSTP-u koji ostaje važeći,” navodi se u priopćenju Udruženja klubova.


Prema sadašnjim propisima FIFA-e, ako igrač jednostrano i “bez opravdanog razloga” prije njegova isteka raskine ugovor, mora platiti odštetu koja uključuje njegovu naknadu i beneficije do isteka ugovora. I klub koji kupuje takvog igrača mogao je biti pogođen kompenzacijom.


Presuda Suda Europske unije o slučaju povezanom s Lassanom Diarrom navodi da su te odredbe bile nezakonite, a očekuje se da će presuda potaknuti FIFA-u da preinači neke od svojih propisa o transferima.


“Važno je da je CJEU priznao legitimnost pravila kojima je cilj zaštita integriteta i stabilnosti natjecanja i stabilnosti klubova, kao i pravila kojima je cilj poduprijeti takve legitimne ciljeve, uključujući, između ostalog, postojanje “prozora” za registraciju, načelo da naknadu plaća svatko tko prekrši ugovor o radu i nametanje sportskih sankcija stranama koje krše te ugovore. Sustav nogometnih transfera osmišljen je za uspostavljanje ravnoteže između prava igrača na slobodno kretanje i stabilnosti ugovora, zajedno s legitimnim ciljevima integriteta i stabilnosti momčadi i natjecanja. ECA vjeruje da ovaj sustav u cjelini dobro funkcionira i uspijeva pronaći potrebnu ravnotežu,” dodaje se.


“Ono što je ključno, sustav transfera daje srednjim i manjim klubovima sredstva da se nastave natjecati na visokim nogometnim razinama, posebno onima koji su sposobni razvijati i uspješno trenirati igrače. Sustav transfera u cjelini, a posebno naknade za transfere i mehanizam solidarnosti, učinkovito su i djelotvorno sredstvo raspodjele bogatstva od većih klubova prema manjim, uključujući ogroman broj članova ECA-e, uz snažan sustav solidarnosti prihoda od natjecanja koji postoji na europskoj razini,” piše ECA.


Dopredsjednik ECA-e i vlasnik poljskog kluba Legija Varšava Dariusz Mioduski smatra kako ova presuda neće “fundamentalno promijeniti sustav”.


“To (presuda) je uglavnom u korist vrhunskih igrača. Rano je i moramo to procijeniti. Ne mislimo da ovaj slučaj fundamentalno mijenja sustav. Radi se jednostavno o uvođenju nekih elemenata proporcionalnosti u određenim situacijama. Ne vidimo ništa u ovom slučaju što potkopava naš sustav. Ne vidimo ovo kao nešto oko čega treba paničariti kao što bi neki ljudi mogli sugerirati,” kazao je.


“Presuda (CJEU) ne dopušta da igrači mogu raskinuti ugovore bez ikakvih posljedica,” dodao je izvršni direktor Bayern Munchena Jan-Christian Dreesen, koji je također potpredsjednik ECA-e.


“Vidjet ćemo kakvi su utjecaji,” dodao je Dreesen.