Moguće posljedice

Sunce je na vrhuncu solarnog maksimuma. Zemlja u idućim satima može očekivati geomagnetske oluje

T.I.

iStock

iStock



Američki prognostičari očekuju da će u idućim satima Zemlja udariti ogromna kugla plazme i pratećeg magnetskog polja, što će na širem prostoru SAD-a dovesti do pojave polarne svjetlosti.


Sunce je trenutno na vrhuncu svojeg jedanaestogodišnjeg ciklusa kad mu je aktivnost bitno pojačana – to je ono što znanstvenici nazivaju takozvanim solarnim maksimumom. Oni podsjećaju da je naš planet u svibnju doživio svoje najjače geomagnetske oluje u zadnja dva desetljeća, koje su dovele do stvaranja šarenih pojava na noćnom nebu i to na mjestima daleko od Zemljinih polova.


Centar za predviđanje svemirskog vremena navodi kako magnetska masa putuje kroz svemir brzinom od četiri milijuna kilometara na sat. Očekuju geomagnetsku oluju razine 4, po snazi malo ispod one svibanjske. Navode i da detaljnija predviđanja nisu moguća sve do pola sata prije udara.




Moguća je, nastavljaju, pojava geomagnetskih oluja, koje mogu poremetiti satelite koji kruže oko Zemlje, te radiosignale i GPS. Također može doći do privremenog ispada u elektroenergetskim sustavima.


Svibanjske oluje prekinule su precizne GPS sustave koje koriste američki poljoprivrednici diljem srednjeg zapada i uzrokovale kvar visokonaponskih transformatora, ali bez velikih poremećaja u mreži.