DZS

Proizvođačke cijene u rujnu pale za 4,7 posto na godišnjoj razini

Hina

Ilustracija / Foto Marijan Susenj/PIXSELL

Ilustracija / Foto Marijan Susenj/PIXSELL



Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u rujnu su bile za 0,3 posto niže nego u kolovozu, dok su prema rujnu prošle godine pale za 4,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u četvrtak.


U rujnu su na domaćem tržištu proizvođačke cijene pale za 0,2 posto na mjesečnoj razini, a na godišnjoj razini za 6,4 posto.


Na inozemnom tržištu, proizvođačke cijene u rujnu su u odnosu na kolovoz pale za 0,4 posto, a u odnosu na rujan 2023. za 1,8 posto.




Prema glavnim industrijskim grupacijama, na godišnjoj su razini proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle kod trajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,8 posto, kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,2 posto i kod kapitalnih proizvoda za 0,2 posto.


Istodobno su proizvođačke cijene energije pale za 16,2 posto, a intermedijarnih proizvoda za 0,2 posto.


U rujnu u usporedbi s kolovozom proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle su kod kapitalnih proizvoda za 0,3 posto.


Proizvođačke cijene energije istodobno su pale za 0,8 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,1 posto, dok su proizvođačke cijene intermedijarnih proizvoda i trajnih proizvoda za široku potrošnju zadržale stabilnost.


Prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti (NKD), u rujnu u usporedbi s kolovozom proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle su u rudarstvu i vađenju, za 2,3 posto te u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji, za 1,3 posto.


Istodobno su cijene pale u prerađivačkoj industriji za 0,8 posto i u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša, za 0,8 posto.


Na godišnjoj razini, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle su u rudarstvu i vađenju, za 3,8 posto, a pale su u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji, za 11,7 posto, u prerađivačkoj industriji, za 2,4 posto i u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša, za 0,6 posto.