Eurozastupnica

Zovko imenovana za supredsjedateljicu pučana za međukulturni i međureligijski dijalog

Hina

Željana Zovko / Foto Igor Kralj/PIXSELL

Željana Zovko / Foto Igor Kralj/PIXSELL



Zastupnici u Europskom parlamentu Željana Zovko i Vangelis Meimarakis imenovani su za supredsjedatelje radne skupine Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) za međukulturni i međureligijski dijalog, objavio je ured zastupnice Zovko u četvrtak.


“Moramo poticati na dijalog među vjerskim zajednicama. Nastavljamo kontinuitet i radne skupine koju su kao predsjedavajući vodili naši bivši kolege Jan Olbrycht i György Hölvényi.


Moramo i kroz vanjsku politiku omogućiti vjerskim zajednicama financiranje i izgradnje svojih škola i svoj dobrotvorni rad i u trećim zemljama.




Međuvjerski dijalog mora uzeti u obzir kada se govori o miru i kada je riječ o međuvjerskoj toleranciji. Moramo naglašavati da je ključni instrument za međureligijski dijalog upravo ovdje u Europskoj pučkoj stranci”, naglasila je Željana Zovko, potpredsjednica Kluba zastupnika EPP-a i supredsjedateljica ove radne skupine.


“U vrijeme sve veće nestabilnosti, uloga međuvjerskog dijaloga važnija je nego ikada. U današnje vrijeme, većina društava je multikulturna, a time često i multireligijska.


U ovakvim društvima mir se ne može osigurati bez međusobnog poštovanja i suživota među religijama. Religija bi trebala biti snaga koja ujedinjuje, a ne dijeli, potičući razumijevanje i solidarnost.


Poštujući i promičući načela raznolikosti i tolerancije, možemo promovirati miran suživot i suradnju među svim narodima”, istaknuo je zastupnik Meimarakis, novi supredsjedatelj radne skupine.


Klub zastupnika EPP-a jedina je politička grupa u Europskom parlamentu koja već više od 25 godina ima stalnu strukturu za okupljanje političkih i vjerskih lidera s ciljem promicanja dijaloga i međusobnog razumijevanja, ističe se u priopćenju EPP-a.