Selice

Radar uhvatio golemo jato ptica u središtu uragana Milton: “Putuju s olujom”

Portal Novi list

Foto Screenshot Twitter Nathan Ruser

Foto Screenshot Twitter Nathan Ruser



Uragan Milton, jedan od najjačih zabilježenih atlantskih uragana pogodio je obalu Meksičkog zaljeva središnje Floride, a stigao je samo dva tjedna nakon uragana Helene, koji razorio dijelove američkog jugoistoka.


Obje oluje koincidiraju s jesenskom selidbom ptica u Sjevernoj Americi. Znanstvenici kažu da takve oluje mogu biti smrtonosne za ptice, ali mnoge vrste imaju načina da se nose s uraganima; neke čak i imaju koristi.


Radar američkog Nacionalnog centra za uragane nedavno je primijetio jato ptica koje putuju u središtu uragana.



Iako ne znamo vrste ptica koje putuju s Miltonom, “prilično je uobičajeno” pronaći određene vrste ptica unutar uragana, rekao je telefonom za Mongabay Andrew Farnsworth, gostujući znanstvenik u Ornitološkom laboratoriju Cornell.


Neke su morske ptice selice, poput čađave čigre (Onychoprion fuscatus), posebno ranjive.


“To je vrsta ptice koja ponekad neće sletjeti mjesecima. Dakle, uragan je savršena ‘prilika’ da ih odveze daleko”, rekao je Farnsworth.


Nakon uragana Helene, čađave čigre, porijeklom s Kariba, pronađene su više od 1600 kilometara dalje u Indiani.


“One putuju s olujom, a onda kada se oluja rasprši, ptice se nađu na tako dalekom području”, rekao je Farnsworth.


Mnoge svojeglave ptice uspiju se vratiti kući, osobito ako ih uragan “0stavi” u blizini kakve rijeke. Međutim, neke ne prežive povratak, tako daleko od svog prirodnog staništa i hrane.



Međutim, nekim vodenim pticama uragani zapravo mogu donijeti više hrane. Znanstvenici su u nedavnoj studiji primijetili da je jedna trećina pustinjskih burnica (Pterodroma deserta) koje su pratili namjerno pratila uragane.


Pustinjske burnice nisu jaki ronioci, tako da kada oluje skupljaju hranjive tvari i plijene površinu oceana, burnice to iskorištavaju, pokazalo je istraživanje.


Sezona uragana poklapa se s jesenskom selidbom oko 5 milijardi ptica. Radarske slike pokazale su da je prije uragana Helene postojala velika koncentracija ptica selica duž istočne obale SAD-a, ali kako je oluja stigla do kopna, jedina migracija ptica bila je zapadno od oluje.


Farnsworth je rekao da ptice selice na kopnu mogu odlučiti ostati na mjestu ako su uvjeti loši. Kad oluja prođe, ptice idu dalje.


Za ptice koje migriraju na jug iznad vode, poput Meksičkog zaljeva kroz koji je prošao Milton, druga je priča. Ove ptice mogu biti zahvaćene olujom i ponovno se premjestiti prema sjeveru. Neki čak umru na putu.


Ptice su evoluirale s uraganima, ali klimatske promjene potiču sve češće jake oluje, a ta promjena u intenzitetu “ima potencijal promijeniti obrasce migracije na načine koje nužno ne razumijemo”, rekao je Farnsworth.