Udruženje

Raste broj obrta na Liburniji: Želja nam je da se obrtništvo ponovno cijeni na europskom nivou

Aleksandra Kućel Ilić



Predsjedništvo Udruženja obrtnika Opatija, Matulji, Lovran i Mošćenička Draga održalo je sastanak s čelnicima lokalnih jedinica.


Tijekom ugodnog prijateljskog druženja raspravljalo se o nastavku vrlo dobre međusobne suradnje i razumijevanja za potrebe poboljšanja položaja obrtnika i onih koji razmišljaju to postati.


Razgovaralo se o nastavku sufinanciranja aktivnosti Udruženja obrtnika Opatija u tekućoj godini, te u narednoj 2025. godini.




Sastanku su prisustvovali gradonačelnik Grada Opatije Fernando Kirigin, načelnik Općine Matulji Vedran Kinkela, načelnik Općine Lovran Bojan Simonič, načelnik Općine Mošćenička Draga Riccardo Staraj, predsjednik Obrtničke komore PGŽ Emil Priskić te članovi predsjedništva Udruženja obrtnika Opatija, predsjednik Mauricio Počekaj i potpredsjednici Robert Stanić i Robert Marinčić, savjetnica Udruženja obrtnika Opatija Ester Starčić i tajnica Udruženja Arnela Nađ Priskić.


Goste je pozdravio predsjednik Počekaj.


– Naše Udruženje obrtnika pokriva više lokalnih jedinca. Smatramo da je udruženje vrlo aktivno, uvijek spremno na suradnju i često služi kao primjer ostalima. Imamo jako dobre odnose na županijskoj razini.


Obrtnici značajno sudjeluju u proračunima svih lokalnih jedinica, a s obzirom da se broj obrta povećava smatramo da su značajan čimbenik u gospodarstvu svoga kraja te zaslužuju da im se mali dio tih sredstava vrati za njihove aktivnosti.


Do sada su nas sve lokalne jedinice podržavale i pratile. Raduje nas da već nekoliko godina bilježimo porast broja obrta, sada brojimo oko 1.370 obrta.


Obrt je jedna od najjednostavnijih organizacija poslovanja, a kontinuiranom porastu sigurno su pridonijele i mjere poticaja lokalnih jedinica.


Želja nam je da se obrtništvo ponovno cijeni na europskom nivou, da se cijeni majstorski rad i znanje stručnih obrtnika koji stoje iza svoga rada i koji su nezamjenjivi – naglasio je predsjednik Udruženja Mauricio Počekaj.


Na sastanku je rečeno kako se bilježi porast obrta od 8% u svim lokalnim jedinicama. Na području Liburnije je 30.rujna ove godine bilo registrirano 1.370 obrtnika, od čega na području Grada Opatije njih 552, na području Općine Matulji 528, na području Općine Lovran 188 i na području Općine Mošćenička Draga 102 obrtnika.


U 2025. godini Udruženje obrtnika planira brojne programe i aktivnosti po cehovima, održavanje webinara i stručnih tribina, tribina vezanih za zakonske regulative, poticaje za obrtnike ili primjenu novih pravilnika ili zakona, te održavanje webinara i tribina vezanih za mogućnosti korištenja sredstava iz fondova EU.


Namjera im je informirati obrtnike o poticajima i rokovima za prijavu pojedinih JLS, te nastaviti s programom prezentacije i promocije obrtničkih zanimanja kako bi se osigurao potreban kadar za obrtnička zvanja i spriječilo izumiranje pojedinih zanata.


Također, žele raditi na afirmaciji internet stranice i njezine promocije na svim razinama, te provoditi medijsku kampanju Udruženja obrtnika putem javnog video sadržaja objavljenog na web stranici Udruženja, Facebook-u i YouTube-u i putem radio emisjia.


Bit će tu i sajamske aktivnosti u cilju promocije proizvodnih mogućnosti liburnijskog područja i boljeg plasmana proizvoda proizvedenih na liburnijskom području uz poticanje i sufinanciranje izlaganja ovdašnjih obrtnika na sajmovima.


Organizirat će posjete stručnim, tematskim sajmovima prema interesu i djelatnostima kako bi osigurali zainteresiranima da se upoznaju s novim tehnologijama, idejama, proizvodima i ostvare konkretne poslovne kontakte i poslovnu suradnju i uključivati se u manifestacije koje se organiziraju na području Liburnije tijekom godine.


U planu im je privlačiti obrtničke kongrese na područje Liburnije i u njima sudjelovati, čime se, kako ističu, promovira i Opatijska rivijera.