Mudra pitanja

Započeo Dječji tjedan u Bakru, mališani posjetili gradonačelnika

Sanja Gašpert

Foto Grad Bakar

Foto Grad Bakar



Dječji tjedan u Bakru započeo je posjetom bakarskih mališana gradonačelniku Bakra Tomislavu Klariću. Dječji vrtić Bambi sa svojim je predškolcima stigao u jutarnjim satima, a Društvo Naša djeca Bakar nakon školskih sati.


Iznimno mudra dječja pitanja postavljena gradonačelniku Klariću potvrdila su da za budućnost Grada Bakra nema straha. Bambići su gradonačelniku Klariću darivali ručno izrađenu slikovnicu naslova “Da sam ja netko”, u kojoj je svako dijete iz grupe iznijelo svoje želje.


Većina je poželjela bazen koji je već u planu izgradnje u sklopu multifunkcionalne dvorane na Kukuljanovu. Voljeli bi uređenje dječjeg parka na Škrljevu, pa se pitaju – kako to da čim su oni poželjeli, to se počelo i događati?!?




Htjeli bi novi park na Praputnjaku, koji, kako su doznali, samo čeka postavljanje sprava. Jedna od želja je i park pun loptica na Krasici, pa je gradonačelnik Klarić rekao da mora vidjeti je li takvo nešto moguće smjestiti na Hroljevu, koje sve više odiše dječjim smijehom.



Nadalje, pravo inženjersko pitanje bilo je vezano uz cestu Tomino na Kukuljanovu, na koje je gradonačelnik detaljno odgovorio. Mališani su iskazali i brigu o nepoštivanju prometnih pravila te zamolili gradonačelnika da postavi više kamera, kao i prometnih policajaca koji će kažnjavati nesavjesne vozače, kao i one koji uništavaju njihove parkiće i sprave za igru.


Gradonačelnik Klarić im je objasnio kako Grad radi na svemu tome, u domeni koja je u njegovoj ingerenciji. Na kraju druženja zaključak je jednostavan – da su svi oni gradonačelnice i gradonačelnici vladalo bi se podjednako, sadašnja vlast ostvaruje gotovo sve njihove želje.


Vrtićarci DV Bambi, nakon posjeta gradonačelniku, razgledali su znamenitosti grada Bakra uz stručno vodstvo direktorice bakarske Turističke zajednice Sonje Jelušić Marić.


Školarci iz Društva Naša djeca Bakar gradonačelniku Klariću darivali su sliku koju su sami napravili na radionici, a pitali su hoće li u Bakar doći i plaža za pse, što je s garažom Voj, mogu li se domovi koristiti za proslave rođendana te mogu li doći nove sprave na dječje igralište na Kukuljanovu, a karike za vježbanje u bakarski dječji park?



Nadalje, muči ih i zašto u Bakru i dalje ljudi parkiraju gdje ne bi smjeli te zašto se baca smeće u prirodu. Dolazi li još dućana u Zonu i kada se otvara McDonalds? Budući da se bliže blagdani, poželjeli su i veći bor na Vratima.


Gradonačelnik Klarić zadovoljio je svu dječju znatiželju i vrlo studiozno odgovarao na svako pitanje. Plaža u Bakru je u planovima i ishodovanju dozvola, ona će prvenstveno biti za ljude, no razmišljat će se i o ljubimcima kroz buduće projekte.


“Na području grada Bakra imamo nekoliko domova kulture koji su pogodni za proslave rođendana i zabave sličnog karaktera, no, isto tako imamo i domove kulture u koje su značajnija sredstva uložena u opremu, ozvučenja, rasvjetu te kao takvi nisu pogodni za velike proslave privatnog tipa.


Obnavlja se puno dječjih parkova diljem svih naših mjesta i u svakoj godini pazit će se na dotrajalost sprava i njihovu obnovu. Nepoštivanju parkirnih mjesta i bacanju smeća koje je za svaku osudu planira se doskočiti kamerama i komunalnim redarom koji će naplaćivati kazne.



Industrijska zona i dalje će se širiti, uz glavnu prometnicu dolaze trgovine, shopping centri, iza toga skladišta i poslovna zona, a iza proizvodnja. Toliko očekivani McDonalds otvorit će svoja vrata do kraja ove godine”, obećao je Klarić.


Vesele se najmlađi i otvorenju Interpretacijskog centra “O Ribi”, uređenu parka kraj nekadašnjeg kina, završnim radovima na prometnici u Bakru, kao i izgradnji predivnog zdanja Borac, koji će nuditi ne samo nogometni sadržaj, već i mogućnost smještaja, druženja i rekreacije.


Dječji dan nastavio se u Domu kulture Matija Mažić, gdje je Grad Bakar dječici darivao predstavu “Palačinka mog života” u izvedbi Gradskog kazališta lutaka Rijeka, dok su tete iz Dječjeg vrtića Bakar ispekle mnoštvo slasnih palačinki.


Mališani su uživali u kreativnom kutku, a imali su priliku okušati se u kuglanju i pikadu. Dječji tjedan se nastavlja bogatim programom Društva Naša djeca Bakar te pričaonicom “Čitaj mi s tetom Josipom Lazarević”, koja će se održati u četvrtak, 10. listopada u Gradskoj knjižnici Bakar.