BRAVO

Nedjeljko Jakovac u Klubu sto kapi: Umirovljeni policajac iz Krka darovao krv stoti put

Mladen Trinajstić

Nedjeljko Jakovac u društvu predstavnice GDCK-a Krk Patricije Depikolozvane Jakominić

Nedjeljko Jakovac u društvu predstavnice GDCK-a Krk Patricije Depikolozvane Jakominić

Od mog prvog darivanja krvi 1984. godine drži me jednaka želja i nastojanje da tim, meni sad već tako malim i uobičajenim činom, nekome pomognem, možda čak i spasim život – govori Jakovac



Nedjeljko Jakovac, 58-godišnji umirovljeni policajac iz Krka novi je član Kluba sto kapi, udruženja koje okuplja one najplemenitije, najhumanije i naravno najustrajnije darivatelje krvi s područja cijelog otoka Krka.


U okrilju danas upriličene jesenske akcije darivanja one najvrijednije, tekućine koja znači život, spomenuti je otočan tom činu pristupio po stoti put te time ugradio još jedan, zlatnom bojom obojani kamenčić u svoj sad već respekta vrijedan darivateljski mozaik.


Jakovca je, u krčkoj ispostavi Doma zdravlja Primorsko-goranske županije, gdje se već tradicionalno održavaju akcije darivanja krvi, dočekala i prigodnim darom nagradila Patricia Depikolozvane Jakominić, predstavnica Gradskog društva Crvenog križa Krk, ustanove koja darivateljska okupljanja organizira u suradnji s Kliničkim zavodom za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka.




Na našu opservaciju da među onim najustrajnijim darivateljima ima podosta bivših policijskih službenika Jakovac je odgovorio konstatacijom da je tome tako već i zbog prirode policijskoga posla, uz ostalo i zbog činjenice da se u toj službi zapošljavaju oni kojima je, baš kao i njemu, stalo do drugih ljudi.


Darivatelj od 1984.


– Krv sam prvi put darovao sad već daleke 1984. godine, dok sam radio u Drvnoj industriji Mrkopalj. Od tog pa do današnjeg dana drži me jednaka želja i nastojanje da tim, meni sad već tako malim i uobičajenim činom, nekome pomognem, možda čak i spasim život – nastavlja naš sugovornik, ne propuštajući nam pokazati da mu je zbog medijske pažnje čak pomalo i neugodno.



– Darivatelji ne traže ni hvalu, niti slavu – nastavio je spomenuti jubilarac, naglašavajući da se posebna vrijednost i značaj čina darivanja krvi, a koji se u pravilu odvija u svojevrsnoj anonimnosti, ogleda i u tome što ne znaš kome ćeš, kada i kako tim činom pomoći.


Ali znaš da hoćeš, kaže nadalje novi član prestižnog kluba otočnih darivatelja sa stotinu i više davanja, čijim je najmlađim članom od danas postao Jakovac.


– Kad ste već ovdje i kad ovako lijepo razgovaramo, iskoristio bih ovu priliku da i putem vaše novine pozovem i na darivanje krvi potaknem ljude iz svog okruženja, posebice mlade.


Darivanje krvi ne boli, ne uzima mnogo vremena, a u konačnici pruža veliko unutarnje zadovoljstvo – završio je plemeniti otočan koji nam je, prije no što smo se pozdravili, otkrio da će darivanjima krvi nastaviti pristupati sve dok ga zdravlje bude služilo, odnosno do kad mu transfuzijski medicinari zbog nekog razloga to ne “zabrane”.


Velikodušni Krčani


Nakon što je novopečenom jubilarcu uručila simboličan znak pažnje i zahvalnosti, predstavnica GDCK-a Krk Patricia Depikolozvane Jakominić otrkila nam je i da se, prema evidencijskim listama i pozivima odaslanim otočnim darivateljima, i u ovom navratu očekuje više od 90 pristupatelja tome činu.



– Neće nas iznenaditi niti ako ih na koncu bude znatno više, već i zbog toga što se primjerice našoj srpanjskoj akciji odazvalo čak 111 darivatelja, od kojih i 11 onih koji su u toj prilici krv darovali prvi put.


Velikodušnost i spremnost tolikog broja naših sugrađanki i sugrađana, žitelja svih dijelova našeg otoka, da pomognu drugima čini stvarnu razliku u životima mnogih.


Akcije poput ove današnje dokaz su koliko je važno organizirano djelovati, uz ostalo i stoga kako bismo izgradili svijest o važnosti i značaju darivanja krvi, ali i osigurali dostatne zalihe krvi koje su potrebne našim bolnicama – zaključila je naša sugovornica.