Bez glutena

Tri zdrave alternative zobenim pahuljicama za doručak

Life

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Odlična osnova za energetski bogat početak dana

Zobene pahuljice već dugo se smatraju super namirnicom za doručak, no postoje i neki drugi kandidati koji imaju barem toliko supermoći i nude veliku raznolikost na stolu za doručak.


Ove namirnice itekako su bogate važnim mineralima i vitaminima, bez glutena su i odlična su osnova za energetski bogat početak dana.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli @the_oat_goat



Rižine pahuljice


Lako su probavljiva alternativa zobenim pahuljicama i posebno su bogate vitaminima B, koji su neophodni za zdrav metabolizam.


Skuhajte pola šalice rižinih pahuljica sa šalicom bademovog mlijeka te zatim pirjajte na laganoj vatri dok pahuljice ne omekšaju. Sve se može oplemeniti prstohvatom cimeta, malo meda i svježim bobičastim voćem za dodatne vitamine i antioksidanse.


Ovaj doručak daje dugotrajnu energiju i posebno je probavljiv zahvaljujući niskom glikemijskom indeksu.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Cathy’s Gluten Free (@cathysglutenfree)



Kvinoja


Poznata kao žitarica starih Inka, kvinoja je još jedna superhrana koja je izvrsna opcija za doručak.


Kvinoja je bogata proteinima, sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina, a također je dobar izvor željeza i magnezija. Kvinoju temeljito operite.


Zakuhajte ju s dvostrukom količinom kokosovog mlijeka i prstohvatom soli, zatim smanjite vatru i kuhajte 15 minuta.


Oplemenite po želji javorovim sirupom, nasjeckanim orašastim plodovima i možda par komadića tamne čokolade.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Healthy Twists by Claire&Sarah (@healthy_twists)



Pahuljice prosa


Pahuljice prosa posebno su bogate željezom, magnezijem i silicijem, što ih čini ne samo prepunim hranjivim tvarima, već i dobrim za kožu, kosu i nokte.


Pahuljice prokuhajte u loncu s dvostrukom količinom vode ili biljnog mlijeka.


Dodajte prstohvat soli i pirjajte uz povremeno miješanje oko 10 minuta. Na kraju poslužite sa svježim voćem, malo cimeta i malo jogurta. Ovaj doručak bogat je važnim nutrijentima i osigurava snažan početak dana.


Ove tri mogućnosti ne samo da nude dobrodošlu promjenu u odnosu na uobičajenu zobenu kašu, već su i prava stvar za zdravu i uravnoteženu prehranu.


Osiguravaju važne hranjive tvari i energiju, a zahvaljujući svom sastavu dulje vas drže sitima.


Osim toga, lako ih je pripremiti i mogu se prilagoditi na temelju ukusa i preferencija, što ih čini idealnim izborom za svakoga tko jutro želi započeti hranjivim i ukusnim doručkom.