Godinu dana nakon Instagrama

TikTok zaradio tužbu 14 saveznih američkih država jer smatraju da stvara ovisnost kod djece i izaziva mentalne probleme

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

S obzirom da je TikTok zamišljen da nudi kratke video zapise, njihovim gledanjem i ponudom „zanimljivog“ sadržaja stvara se dopamin u mozgu koji vuče korisnika da do u beskraj skrola po mobitelu. Takvo ponašanje na kraju može dovesti do anksioznosti, depresije, ali i tjelesne dismorfije



“Odabrali su profit umjesto zdravlja i sigurnosti, dobrobiti i budućnosti naše djece. A to je nešto što ne možemo prihvatiti. Pa smo ih tužili.“ Ovako je , kratko i jasno objasnio kalifornijski državni odvjetnik Rob Bonta zašto je dao društvenu mrežu TikTok na sud, simultano s još 13 američkih saveznih država plus Distrikt Columbije.


Naime, državni odvjetnici saveznih država među kojima su osim Kalifornije Illinois, Kentucky, Louisiana, Massachusetts, Mississippi, New Jersey, North Carolina, Oregon, South Carolina, Vermont i Washington smatraju da je popularna društvena mreža na kojoj se glavnom vrte kratki video zapisi dizajnirana da stvara ovisnost kod djece i tako šteti njihovom mentalnom zdravlju. S obzirom da među državama ima i republikanskih i demokratskih, moglo bi se reći da je ovo pitanje nadišlo uobičajene stranačko neslaganje po raznim svjetonazorskim pitanjima.


Neka vrsta nadstranačke alijanse po ovom pitanju formirana je još prije dvije godine kad je pokrenuta nacionalna istraga protiv TikToka i ove tužba je rezultat istrage. U središtu problema su algoritmi dizajnirani tako da svakom korisniku guraju pod nos sadržaj kreiran prema interesu pojedinog korisnika na osnovu iskustva, odnosno sadržaja kojeg je pregledavao u prošlosti. S obzirom da je TikTok zamišljen da nudi kratke video zapise, njihovim gledanjem i ponudom „zanimljivog“ sadržaja stvara se dopamin u mozgu koji vuče korisnika da do u beskraj skrola po mobitelu. Na kraju, takvo ponašanje na kraju može dovesti do anksioznosti, depresije, ali i tjelesne dismorfije, da klinci gledajući te videe počinju misliti kako su nesavršeni, ružni ili deformirani za razliku od „savršenih“ likova na društvenim mrežama.




Izazivanje ovisničkog ponašanja dobar je način za vjerne pratitelje i enormnu popularnost takvih platformi. TikTok je patentirao formulu kratkih video sadržaja, velike američke društvene mreže su brzo odgovorile. Instagram Reels, YouTube Shorts, nešto u manjoj mjeri Facebook Stories, sve je to dizajnirano kao odgovor na enormno popularnu TikTok formulu. Čudo je da TikTok po ovom pitanju nije zaradio tužbu prije, jer su neke savezne države zbog istih razloga prošle godine podigli tužbu protiv Mete, odnosno Instagrama. Čudo, jer je Meta ipak američka stvar, a TikTok kineska, k tome, po američkim vlastima, opasna na nekoliko razina.


Naime, postoji i već duža povijest sukoba američke administracije i TikToka zbog pitanja nacionalne sigurnosti, za koju su Amerikanci također zabrinuti jer sumnjaju da kineske društvene mreže krše prava privatnosti američkih građana i prikupljaju njihove podatke bez odobrenja. Sve je to dovelo do pritiska američke administracije prema ByteDanceu, kineskoj tvrtki koja posjeduje TikTok, da proda mrežu američkim investitorima. To se dosad nije dogodilo, pa TikToku i dalje nad glavom visi mač moguće opće zabrane na području SAD-a.